Home » Tehnologie & Știinta » Uranus și Neptun nu au aceeași culoare. Un nou studiu ar putea explica care este de fapt motivul

Uranus și Neptun nu au aceeași culoare. Un nou studiu ar putea explica care este de fapt motivul

Cojocaru Cristian / 03.02.2022, 11:17
Uranus și Neptun nu au aceeași culoare. Un nou studiu ar putea explica care este de fapt motivul

Uranus și Neptun sunt planetele care se aseamănă cel mai mult din Sistemul Solar, având aproximativ aceeași dimensiune, masă, compoziție, structură, viteză de rotație și culoare. În ceea ce privește culoarea, un nou studiu a fost efectuat și se pare că totuși, există o diferență în ceea ce privește cele două planete.

Uranus are o culoare diferită în comparație cu Neptun

Potrivit unui studiu recent, Neptun are o nuanță de azur atrăgătoare, cu furtuni învolburate vizibile, în timp ce Uranus este mai degrabă un teal pal fără trăsături, delicat. Dacă cele două planete sunt atât de asemănătoare, de unde diferența în albastrul lor pe bază de metan?

O nouă cercetare susține că a găsit un răspuns. Potrivit unei echipe conduse de fizicianul planetar Patrick Irwin de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, un strat extins de ceață diluează nuanța lui Uranus, rezultând un glob mai palid în comparație cu geamănul său mai îndepărtat; fratern, nu identic.

Uranus și Neptun, conform măsurătorilor celor două planete, sunt structurate foarte similar. Un miez mic, stâncos, este înconjurat de o manta de apă, amoniac și gheață de metan. Apoi, o atmosferă gazoasă constând în principal din hidrogen, heliu și metan, și în sfârșit atmosfera superioară, inclusiv vârfurile norilor, dar acea atmosferă nu este omogenă. Mai degrabă, se crede că este stratificat, ca orice altă atmosferă din Sistemul Solar.

Irwin și colegii săi au analizat observațiile vizibile și în infraroșu ale celor două planete pentru a genera noi modele ale straturilor atmosferice. Ei au reușit să găsească modele care reproduc foarte bine observațiile, inclusiv furtunile de pe Neptun și nuanța mai palidă a lui Uranus.

În modelele lor, ambele planete au un strat de ceață fotochimică. Acest lucru se întâmplă atunci când radiația ultravioletă de la Soare descompune particulele de aerosoli din atmosferă, producând particule de ceață. Este un proces comun, văzut pe Venus, Pământ, Saturn, Jupiter, planeta pitică Pluto și lunile Titan și Triton.

culoare uranus neptun
Atmosfera celor doua planete difera, lucru care reda o culoare diferita

Atmosfera este cea care redă o culoare diferită

Cercetătorii au numit acest strat Aerosol-2, iar pe ambele planete pare a fi o sursă de semințe de nor care se condensează în gheață de metan la limita inferioară și ninge mai adânc în atmosferă. În cazul lui Uranus, acest strat pare să fie de două ori mai opac decât pe Neptun și de aceea cele două planete arată diferit.

„Din moment ce aceste particule se dovedesc a absorbi UV, acest lucru explică reflectivitatea UV mai scăzută observată a lui Uranus și explică, de asemenea, de ce Uranus pare să aibă o culoare albastru mai deschis pentru ochiul uman decât Neptun, deoarece se găsește că aceste particule au o reflectivitate vizibilă aproximativ albă. Opacitatea inferioară a stratului de Aerosol-2 al lui Neptun explică, de asemenea, de ce petele întunecate sunt mai ușor de observat în atmosfera lui Neptun decât în ​​cea a lui Uranus”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Sub stratul Aerosol-2 se află un strat de ceață mai profund numit Aerosol-1, unde metanul se reevaporă și reașează particulele de ceață. Aceste particule de ceață se condensează apoi în cristale submicronice de hidrogen sulfurat. Semnătura spectrală a acestei regiuni este în concordanță cu gheața și ceața întunecată.

Această regiune Aerosol-1, crede echipa, este locul în care își au originea caracteristicile întunecate, cum ar fi petele și benzile observate pe Neptun. Dacă stratul Aerosol-2 al lui Neptun este mai subțire și mai transparent, asta ar face aceste caracteristici mai vizibile. Nu este clar de ce stratul de Aerosol-2 al lui Neptun nu este la fel de dens ca cel al lui Uranus, dar cercetătorii cred că atmosfera lui Neptun ar fi mai capabilă să curețe ceața într-un mod mai eficient decât cea a lui Uranus.