Home » Tehnologie & Știinta » Ușa misterioasă de pe Marte. Ce descoperire incredibilă au făcut specialiștii de la NASA

Ușa misterioasă de pe Marte. Ce descoperire incredibilă au făcut specialiștii de la NASA

Voicu Costin / 25.05.2022, 17:22
Ușa misterioasă de pe Marte. Ce descoperire incredibilă au făcut specialiștii de la NASA

NASA a reușit încă o dată să pună pe jar toți internauții. Prin intermediul unei imagini postate de compania care se ocupă cu studierea planetelor și a întregului sistem solar, oamenii au început să își pună la contribuție mintea și să formeze anumite ipoteze legate de ceea ce pare a fi o ușă. Ce au descoperit oamenii de știință?

Descoperirea continuă

După ce zilele trecute am deschis subiectul despre o descoperire fascinantă pe planetă Marte, acum, oamenii de știință au venit și cu câteva lămuriri. Haideți să vedem ce spun specialiștii!

După ce NASA a observat o ușă pe Marte, agenția a oferit mai multe detalii despre caracteristica stâncii de pe suprafața Planetei Roșii într-o postare pe blog și a precizat că deschiderea din partea laterală a Muntelui Sharp are o înălțime de aproximativ 30 centimetri și o lățime de 40 centimetri, de dimensiuni similare cu cele ale unei uși de câine.

Roverul Curiosity al NASA a capturat imaginea inițială cu ajutorul Mastcam-ului său, iar noua postare a asamblat peste 100 de imagini într-o panoramă ciudată care arată mult mai multe detalii ale bizarei uși descoperite pe planetă.

Unii internauți au venit cu diferite ipoteze de când au fost făcute publice imaginile surprinse pe planeta roșie. Mulți dintre ei s-au gândit că poate este ușa de la locuința unor extratereștrii sau dacă ar fi posibil să călătorim în Univers prin aceasta. Se pare că aceste descoperiri mai au de așteptat, oamenii de știință făcând lumina și în acest caz.

Alte lucruri de știut despre Marte

Marte este a patra planetă de la Soare și penultima ca mărime din Sistemul Solar. Marte poartă numele zeului roman al războiului și este adesea denumită Planeta Roșie, deoarece oxidul de fier predominant pe suprafața sa îi conferă un aspect roșiatic distinctiv între corpurile astronomice vizibile cu ochiul liber. Marte este o planetă telurică cu o atmosferă subțire, având caracteristici de suprafață care amintesc atât de craterele de impact ale Lunii, cât și de văi, deșerturi și calote glaciare polare ca ale Pământului.

Zilele și anotimpurile sunt comparabile cu cele ale Pământului, deoarece perioada de rotație, precum și înclinarea axială în raport cu planul ecliptic sunt foarte similare. Marte găzduiește Muntele Olimp, cel mai mare vulcan și cel mai cunoscut munte de pe orice planetă din Sistemul Solar și Valles Marineris, unul dintre cele mai mari canioane din Sistemul Solar. Bazinul din emisfera nordică acoperă 40 % din planetă.

Temperaturile devin foarte scăzute pe Marte. La ecuator, temperaturile pot ajunge până la maxim 20°C și pot scădea până la aproximativ -73°C. Pe de altă parte, în timpul iernii temperaturile la poli pot ajunge până la -153°C. Motivul acestor temperaturi scăzute este că Marte este foarte departe de soare. În plus, întrucât Marte are o atmosferă foarte subțire, nu poate păstra puțina căldură pe care o primește de la soare.

Marte are două luni. Marte are două luni mici numite Fobos și Deimos care au formă neregulată. Potrivit grecilor, aceștia sunt cei doi fii ai lui Ares, zeul grec al războiului. Fobos și Deimos sunt cuvinte grecești care înseamnă „frică” și, respectiv „zbor”. Informațiile despre aceste două luni au fost scrise într-o carte antică, cunoscută sub numele de Călătoriile lui Gulliver.