Home » Tehnologie & Știinta » Savantul care a interceptat mesaje de pe Marte. Ce spunea despre misterioasele „semnalele extraterestre”

Savantul care a interceptat mesaje de pe Marte. Ce spunea despre misterioasele „semnalele extraterestre”

Manolică Anca / 06.05.2022, 12:55
Savantul care a interceptat mesaje de pe Marte. Ce spunea despre misterioasele „semnalele extraterestre”

Încă de la începuturile radioului, s-a luat în considerare utilizarea acestuia pentru a contacta locuitorii de pe alte planete. Au fost chiar recepționate semnale misterioase, pe care celebrul savant Marconi le-a identificat ca provenind de pe Marte. Află întreaga poveste din rândurile de mai jos.

Obsesia pentru „canalele” marțiene

Căutarea marțienilor verzi a avut momentul său de glorie când, în 1877, marele observator al planetei Marte, Giovanni Schiaparelli, a afirmat că a observat „depresiuni nu foarte adânci în sol, care se întind în direcție rectilinie pe mii de kilometri, cu o lățime de 100, 200 de kilometri sau mai mult”.

Acesta a fost punctul de pornire pentru marea obsesie de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, „canalele” marțiene, care a atins apogeul cu astronomul american Percival Lowell, cel care le vedea ca pe niște lucrări grandioase de inginerie planetară. Marele popularizator al astronomiei, francezul Camille Flammarion, scria: „Dacă am ajunge pe Marte, nu am găsi diferențe mai mari decât cele pe care le percepe un european la sosirea în Australia”.

De aceea, nu este de mirare că, odată cu astfel de idei, credința că suprafața planetei roșii ar putea fi plină de viață făcea parte din imaginația oamenilor de știință. Iar în 1900, văduva milionarului francez Pierre Guzman a oferit, prin intermediul Academiei Franceze de Științe, un premiu de 100.000 de franci celui care va reuși să comunice pentru prima dată cu o altă lume, cu excepția planetei Marte.

Tesla și Marconi împotriva marțienilor

Desigur, cea mai bună modalitate de a face acest lucru a fost prin intermediul unei invenții recente, radioul. De fapt, cei doi inventatori ai acestuia, Tesla și Marconi, se ocupaseră deja de acest domeniu. În timp ce Tesla experimenta transmisia de semnale fără fir în laboratorul său din Colorado Springs, în 1899, a detectat semnale misterioase despre care a presupus că veneau de pe Marte.

„În cursul experimentelor mele, am folosit un receptor cu o sensibilitate practic nelimitată. Nu mai era nicio altă stație radio în apropiere, nici una suficient de puternică pe această planetă pentru a o afecta pe a mea. Într-o zi am recepționat ceea ce părea a fi semnale obișnuite.

Știu că nu ar fi putut fi produse pe Pământ. Mi-a trecut prin minte posibilitatea ca ele să vină de pe Marte, dar presiunile exercitate de celelalte afaceri ale mele m-au făcut să renunț la acest experiment.”, a spus acesta, potrivit muyinteresante.es.

Nimeni nu a reușit să afle ce a ajuns la emițătorul său, deși au existat speculații conform cărora ar fi fost vorba de emisiile radio ale concurentului său, Guglielmo Marconi, pe care le-a detectat.

„Primele mele observații m-au îngrozit…. dar în acel moment, ideea că aceste tulburări erau controlate în mod inteligent nu mi s-a prezentat imediat… crește în mine sentimentul că am fost primul care a auzit salutul unei planete către alta”, scria Tesla scria în articolul Talking to the Planets, care a apărut în revista Collier’s Weekly din martie 1901.

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi

În același an, Marconi a ținut prima pagină a cotidianului The New York Times: „Speranța lui Marconi este de a folosi radioul pentru a ajunge la stele”. Acolo, inventatorul italian a susținut că ar fi cea mai bună modalitate de a comunica cu alte ființe de pe planete îndepărtate.

De fapt, în anul următor, el a afirmat că stațiile sale de radio au recepționat semnale care ar putea fi de origine extraterestră. Desigur, toate speranțele s-au spulberat când a realizat că acestea erau litere din alfabetul Morse. Foarte puțin probabil ca extratereștrii să le folosească în comunicațiile lor.

Martemania

Dar Marconi nu s-a descurajat. Pe 18 martie 1920, a fost din nou la datorie când ziarul The Tomahawk a publicat o declarație a sa în care pretindea că a primit mesaje de la extratereștri.

„În timpul experimentelor mele în telegrafia fără fir am întâlnit cel mai uimitor fenomen. Cel mai frapant lucru pentru mine este că am primit semnale care cred că provin din spațiul de dincolo de planeta noastră. Cred că este foarte posibil ca aceste semnale să fi fost trimise de către locuitorii unei alte planete către locuitorii Pământului”, a spus Marconi.

În primăvara anului 1922, a plecat la vânătoare de semnale marțiene – sensu stricto – cu nava sa Electra, traversând Atlanticul. Această Marsmania a atins apogeul pe 22 și 23 august 1924, când, sub conducerea astronomului David P. Todd, armata și marina americană au efectuat o întrerupere totală a comunicațiilor, cu excepția celor strict necesare, pentru a detecta posibilele emisii de pe Marte. Desigur, „semnale misterioase” au fost recepționate la diferite stații.

În 1937, Tesla a anunțat că pregătise un dispozitiv cu ajutorul căruia „cantități considerabile de energie pot fi trimise prin spațiul interstelar și pe orice distanță fără cea mai mică dispersie”. Nu a fost nevoie să spună că era un radio pentru a vorbi cu extratereștrii. Dar nu a făcut publice niciodată detalii tehnice și nici nu s-a știut vreodată ce dispozitiv era.