Home » Tehnologie & Știinta » YouTube – 10 lucruri inedite despre cea mai cunoscută platformă de video-sharing din lume. Care a fost primul videoclip lansat

YouTube – 10 lucruri inedite despre cea mai cunoscută platformă de video-sharing din lume. Care a fost primul videoclip lansat

Voicu Costin / 22.01.2022, 11:00
YouTube – 10 lucruri inedite despre cea mai cunoscută platformă de video-sharing din lume. Care a fost primul videoclip lansat

Youtube este cea mai folosită platformă de video-sharing din lume. Atât videoclipurile postate cât și orele de vizionare a celebrei platforme îl fac al doilea cel mai accesat site din lume. Cine au fost inventatorii YouTube și care a fost primul videoclip lansat de aceștia?

YouTube, folosit zilnic de miliarde de oameni

YouTube este o platformă americană de partajare a videoclipurilor online și rețele sociale deținută de Google. A fost lansat pe 14 februarie 2005, de Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim. Este al doilea cel mai vizitat site web, imediat după Google însuși. YouTube are peste un miliard de utilizatori lunar, care vizionează în mod colectiv peste un miliard de ore de videoclipuri în fiecare zi. Din mai 2019, videoclipurile erau încărcate cu o rată de peste 500 de ore de conținut pe minut.

În octombrie 2006, YouTube a fost cumpărat de Google pentru 1,65 miliarde de dolari. Google a și-a schimbat, de asemenea, modelul de afaceri. Nu mai generează venituri numai din reclame. YouTube oferă acum conținut plătit, cum ar fi filme și conținut exclusiv. YouTube și creatorii aprobați participă la programul Google AdSense, care generează mai multe venituri pentru ambele părți. De atunci a evoluat de la o mică platformă de streaming video la un serviciu mare cu venituri raportate de 19,8 miliarde USD în 2020.

10 lucruri de știut despre YouTube

  1. Inițial, platforma s-a numit „Tune In Hook Up” și a fost gândit ca un website de întâlniri online. Fondatorii au decis însă să schimbe perspectiva şi să reprofileze platforma în video sharing.
  2. Primul videoclip difuzat pe YouTube a fost „Me at the Zoo” (n.n. – Eu la grădina zoologică) și avea o durată de 18 secunde. Acesta a fost publicat pe platforma video în ziua 23 aprilie 2005 de utilizatorul „Jawed” și a adunat de atunci și până în prezent peste 219 milioane de vizualizări.
  3. În iunie 2007, YouTube a început să lanseze versiuni localizate ale site-ului său. Oamenii din diferite locuri ar primi recomandări și funcții diferite. Primele 10 țări care au obținut propriul site YouTube au fost SUA, Regatul Unit, Brazilia, Franța, Irlanda, Italia, Japonia, Țările de Jos, Polonia și Spania.
  4. Astăzi, veniturile anuale ale YouTube se situează în jurul a 15 miliarde de dolari. Acest lucru i-a determinat pe analiștii de pe Wall Street să acorde companiei o valoare de peste 100 de miliarde de dolari.
  5. În orice lună, 80% dintre adulții nord-americani cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani urmăresc cel puțin un videoclip pe YouTube.
  6. Pentru fanii fotbalului, brazilianul Ronaldinho este unul dintre cei mai mari jucători din lume. Datorită popularității sale la nivel mondial, trucurile video (produs de Nike) a fost primul video pentru a atins un milion de vizualizări în octombrie 2005.
  7. Canalul YouTube cu cei mai mulți abonați este T-Series – 186 de milioane.
  8. Primul videoclip care a depășit 1 miliard a fost megahit-ul global al lui PSY, Gangnam Style. Artistul sud-coreean a devenit un superstar pe baza succesului său.
  9. Durata medie a videoclipurilor pe YouTube este de patru minute și 20 de secunde și există aproximativ 7 miliarde de videoclipuri pe site în total. Am făcut niște calcule și putem confirma că ar dura aproximativ 30 de trilioane de minute pentru a le viziona pe toate. Sau, altfel spus, 58.000 de ani!
  10. Este sigur să presupunem că majoritatea acestor 7 miliarde de videoclipuri nu merită vizionate. Și se dovedește că acordăm scurtă atenție videoclipurilor care nu ne captează imediat atenția. Peste 20% dintre videoclipuri sunt oprite în primele 10 secunde de redare.