O exprimare corectă trebuie să îndeplinească niște condiții generale, cum ar fi claritatea, precizia, corectitudinea, dar și particulare: naturalețea, ironia, finețea etc. Orice abatere de la exprimarea standard poate fi considerată greșeală sau deviere cu rol stilistic. Spuneam la început de claritate, una dintre condițiile generale ale formulării corecte de idei sau sentimente. De pildă, nonsensul, paradoxul, echivocul, retorismul formal, pleonasmul, oferind doar câteva exemple, sunt considerate abateri de acest fel.
A fost necesar să punctăm condițiile generale și particulare ale exprimării corecte, pentru a încadra pleonasmul, adică folosirea alăturată a unor cuvinte, construcții cu același sens, într-un fel de tablou al îndepărtărilor de la normele gramaticale.
V-am obișnuit în așa-zisele lecții de gramatică să disecăm cuvintele/expresiile demne de atenția dumneavoastră, pentru a observa dacă ceva este într-adevăr necunoscut. Fiindcă a diseca asta înseamnă în realitate.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Prin urmare, expresia „a-și aduce aportul” are în componența sa următoarele elemente: a-și aduce și aport. Să le analizăm separat.
A-și aduce
Este verb reflexiv într-un exemplu ca acesta:
Mi-am adus aminte că trebuie să cumpăr două cărți. Împreună cu aminte dă naștere locuțiunii verbale „a-și aduce amintie” ce înseamnă „a-și aminti”.
Aport/aporturi
Vine din franțuzescul apport/apporter, însemnând a aduce. Ca interjecție exprimă comanda prin care câinele este îndemnat să aducă vânatul doborât sau un obiect aruncat special.
De ex.: Deodată se auzi: Aport! Și câinele veni cu petul aruncat pe jos.
Expresia „a face aport” ne trimite întâi de toate tot la un câine care aduce în dinți vânatul împușcat/obiectul aruncat.
Dar putem spune și: Eu fac aport pentru societatea în care sunt acționar. Adică eu contribui/cotizez pentru acea societate. Sau mai simplu: Eu am cel mai mare aport de capital într-o afacere. Am cele mai multe bunuri mobile aduse ca asociat într-o anumită societate comercială.
De la aport s-a format aportor care este câine de vânătoare (cuvânt împrumutat de la francezi, respectiv apporteur).
Labradorul retriever este văzut ca un bun aportor de către vânători.
Unindu-le acum în expresia „a-și aduce aportul” și știind că aport conține în înțelesul lui verbul a aduce, vom ajunge la „și-a adus adusul”, deci la o construcție pleonastică.
Totuși, academicianul Al. Graur în „Capcanele limbii române”, ne pune puțin pe gânduri. În legătură cu unele expresii pleonastice, acesta afirmă că în general trec fără observații. Însă, foarte des este criticată o formulă mai nouă și, la drept vorbind mai puțin defectuoasă: „a aduce un aport”. În continuare, spune Graur că: „e mai puțin defectuoasă nu numai pentru că aport nu e din aceeași temă cu a aduce, ci mai ales pentru că numai cine știe franțuzește recunoaște că aport este de fapt sinonim cu aducere”. Pentru că, explică academicianul, și prinos la origine, în slavă semnifică aducere. Cu toate acestea, nimeni nu critică a aduce un prinos
În schimb, există expresia „a avea un aport la ceva”, care nu e deloc pleonastică, poate fi folosită cu sensul de „a avea o contribuţie la ceva”.
Încercându-se evitarea pleonasmului „a-și aduce aportul” prin folosirea substantivului contribuția nu prea se reușește repararea, deoarece contribuția, conform dex, este sinonim cu aport, iar avantajul de a nu fi din aceeași familie cu a aduce îl are și aport.
De ex.: Țara noastră și-a adus contribuția (aportul) la întărirea relațiilor dintre statele NATO.
Sigur, este mult mai simplu să vorbim de îmbinări pleonastice pentru: a reveni din nou, a face abuz de cafea, despăgubirea pagubelor, exact la fel etc.
a) prin folosirea doar a cuvântului aport.
De ex.: Un aport valoros la implementarea proiectului l-a avut colegul meu de facultate.
b) prin folosirea verbului a contribui.
El a contribuit mult la dezvoltarea proiectului.
c) prin folosirea verbului a participa.
Colegii mei au participat la un spectacol de caritate.
d) prin folosorea verbului a se implica
În concluzie, vă rugăm să nu mai vă mai aduceți aportul, ci să participați, să vă implicați, să contribuiți sau să aveți un aport la realizarea unor proiecte viabile.
Ileana Mlădinoiu