Home » Utile » Care este diferența dintre bulion și pastă de tomate. Fiecare are rolul său bine stabilit

Care este diferența dintre bulion și pastă de tomate. Fiecare are rolul său bine stabilit

Manolică Anca / 04.04.2022, 16:46
Care este diferența dintre bulion și pastă de tomate. Fiecare are rolul său bine stabilit

Sigur ți s-a întâmplat și ție măcar odată să te afli în fața unui raion din magazin și să te întrebi care sunt diferențele dintre anumite produse. În cazul de față, vorbim despre diferența dintre bulion și pastă de tomate. Deși ambele produse sunt pe bază de roșii, ele au un rol bine stabilit. Află în rândurile de mai jos când ar trebui să folosești bulionul și când ar trebui folosită pasta de tomate.

Diferența dintre bulion și pastă de tomate

Bulion și pasta de tomate. În ciuda faptului că aceste două produse conservate, pe bază de roșii, sunt foarte asemănătoare ele sunt, de fapt, diferite în multe privințe. Fiecare dintre cele două are locul său bine stabilit în bucătărie. Aflăm înpreună, din rândurile de mai jos, ce le diferențiază și când se folosește fiecare dintre ele.

Bulionul este un sos conservat care se face din roșii fierte și strecurate și are o consistență mai subțire decât pasta de tomate. În realitate, mulți producători îl fac cu pastă de tomate și apă. Acesta se comercializează în cutii sau sticle.

De cealaltă parte, pasta de tomate este o pastă foarte groasă de roșii, uneori chiar mai concentrată decât bulionul. Are o aromă ușor dulce, față de bulion, care are un gust acid și puțin amar, pe final. Se comercializează în cutii mici sau borcane, fiindcă de regulă se folosesc cantități mici la rețete. Se vinde și în tuburi, lucru care este foarte util.

Când se folosește fiecare

Bulionul dă volum și o aromă în plus mâncărurilor care au nevoie de o bază de roșii și de lichid suplimentar, fiindcă este mai fluid decât pasta. Poate fi adăugat în o mulțime de rețete, în special la tocănițe, supe și mâncăruri sau la anumite specialități. De asemenea, se poate folosi și ca sos pentru pizza, dacă se adaugă condimente precum oregano și busuioc.

Diferența dintre bulion și pastă de tomate
Diferența dintre bulion și pastă de tomate

Pasta de tomate se pune în mâncăruri precum tocănițe sau mâncare tradițională cum ar fi sarmalele, mâncarea de mazăre, fasole sau cartofi.

Cum se pot înlocui în rețete

Dacă și ție ți s-a întâmplat să încurci ambalajele și să cumperi bulion în loc de pastă de tomate, sau invers, nu e nicio problemă. Poți oricând înlocui un produs cu celălalt.

Substitut pentru bulion: amestecă ½ cană de piure de roșii cu ¼ cană de pastă de tomate și  ¼ cană de apă.

Substitut pentru pasta de tomate: o lingură de pastă de tomate – amestecă două linguri de bulion cu ¼ linguriță de zahăr și elimină două linguri de alte lichide din rețetă.

Congelare și depozitare

În cazul în care ai mai rămas cu ceva pastă de tomate în plus, bucătarii sugerează congelarea surplusului pentru a-l folosi data viitoare. Tot ce trebuie să faci este să formezi bulgări de pastă, să îi pui pe o foaie de copt și să îi dai la congelator. După ce au fost congelați, ei pot fi depozitați într-un recipient de plastic.

Bulionul se congelează în mod diferit, având în vedere consistența sa. Bucătarii recomandă depozitarea acestuia în pungi de plastic cu fermoar.