Home » Utile » Care este timpul ideal în care se prăjesc cartofii. Dacă este depăşit, devin toxici

Care este timpul ideal în care se prăjesc cartofii. Dacă este depăşit, devin toxici

Redactia Redactia / 02.11.2024, 09:45
Care este timpul ideal în care se prăjesc cartofii. Dacă este depăşit, devin toxici

Cartofii prăjiți pot deveni nocivi pentru organism dacă sunt prăjiți prea mult timp, deoarece expunerea îndelungată la temperaturi înalte produce substanțe toxice, cum ar fi acrilamida, care apare în alimentele bogate în amidon, la temperaturi peste 120°C.

Potrivit prof. Dr. Dan Vodnar, cartofii tăiați la o grosime de aproximativ 11 mm nu ar trebui să fie prăjiți mai mult de 7 minute în ulei bine încins, pentru a reduce formarea acestor substanțe periculoase.

„Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm… există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute”, a spus prof. Dr. Dan Vodnar la podcast-ul lui Damian Drăghici.

Citeşte şi: Câtă sare să pui la varza murată pentru a nu va face floare, iar foile să fi mereu crocante

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

O alternativă sănătoasă pentru prepararea cartofilor este folosirea unui air fryer, care folosește aer cald în loc de ulei pentru a obține o textură crocantă, dar cu mai puține grăsimi și substanțe toxice.

De asemenea, metodele de gătit la abur sunt recomandate pentru păstrarea calității nutriționale a alimentelor, fiind mai puțin dăunătoare organismului: „Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă”.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128