Home » Când, unde, cum » Ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa. Tarifele de care beneficiază cetățenii europeni

Ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa. Tarifele de care beneficiază cetățenii europeni

Alexandru Cazacu / 16.04.2022, 13:47
Ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa. Tarifele de care beneficiază cetățenii europeni

Roamingul ne permite să efectuăm apeluri, să trimitem mesaje text și să utilizăm datele mobile, chiar și atunci când ne aflăm în afara granițelor rețelei. Dezavantajul, desigur, este că datele de roaming vin de obicei cu taxe suplimentare. Află în continuarea articolului curent, ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa.

Ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa

După cum spuneam, cu ajutorul acestui serviciu putem utiliza telefoanele mobile chiar și atunci când călătorim în străinătate. Așadar, dacă ne aflăm pe teritoriul altor țări putem să sunăm și să fim sunați, să trimitem sau să primim mesaje sau să utilizăm datele mobile.

Totuși, toate aceste servicii vor fi operate de o rețea din țările respective, deoarece, în mod normal, furnizorul de acasă nu are acoperire în acele locuri. Așadar, operatorul străin va percepe anumite taxe furnizorului nostru, iar acestea ne vor fi facturate nouă.

De exemplu, dacă ești în străinătate și trimiți sau primești un mesaj text, operatorul tău va factura un tarif mai mare decât cel obișnuit. Noul tarif va include costurile suplimentare pentru utilizarea rețelei străine și transferul mesajului respectiv către rețeaua ta. În schimb, operatorul tău nu va taxa primirea SMS-ului.

Același lucru este valabil și în cazul utilizării datelor mobile, iar prețul acestor servicii va fi stabilit în funcție de baza volumului de date folosit. În acest context, operatorul din țară va factura și taxele impuse de operatorul din străinătate.

Tarifele de care beneficiază cetățenii europeni

Cetățenii UE vor beneficia de roaming fără taxe suplimentare până în 2032, dacă călătoresc în Uniunea Europeană. Decizia a venit printr-un regulament european oficializat de curând, deoarece normele actuale urmau să expire la finalului lui iunie 2022.

Mai exact, pe 15 iunie 2017, prin regulamentul european menționat, tarifele de roaming ale Uniunii Europene au fost eliminate. Astfel, în timpul călătoriilor în UE sau în Spațiul Economic European, consumatorii au fost taxați cu tarifele valabile în afara rețelei proprii aplicate în țara de origine.

Ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa
Ce este roamingul și cât costă să îl folosești în Europa

Cetățenii europeni vor putea să sune, să trimită mesaje și să utilizeze datele mobile fără costuri suplimentare

Acum, prin Regulamentul european cu privire la roaming, se va prelungi până în 2032 sistemul existent. Adică, cetățenilor europeni nu li se vor percepe taxe suplimentare pentru apelurile efectuate, mesajele text trimise sau datele utilizate în timpul călătoriilor în țările membre UE, conform avocatnet.ro.

De asemenea, după cum stabilește noul regulament, cetățenii vor putea să efectueze apeluri, să trimită mesaje și să folosească datele mobile la același nivel de calitate ca în țara lor de origine. De exemplu, persoanele care au de obicei acces la servicii 5G în țara lor de origine vor putea beneficia de aceleași servicii și în alte țări europene, dacă acestea sunt disponibile.

Astfel, cetățenii vor beneficia și de un acces mai bun la comunicațiile de urgență, indiferent de locul din Europa în care se află. Pe lângă toate acestea, consumatorii vor avea dreptul să fie informați cu privire la situația în care li s-ar putea percepe unele taxe suplimentare accidentale.