Neurochirurg celebru și profesor universitar, Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele mai sănătoase, dar și cele mai nocive alimente pentru creier. Potrivit specialistului, creierul uman are nevoie de un anumit tip de mâncare. Atunci când mâncăm prea mult, energia se va canaliza spre digestie, iar noi ne putem pierde concentrarea, spune neurochirurgul.
În cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, renumitul neurochirurg a spus că omul are „două creiere”, adică cerebelul și stomacul. Specialistul a explicat că cerebelul are nevoie de un anumite alimente pentru a funcționa bine. Dr. Vlad Ciurea spune că alimente precum semințele, usturoiul, salatele, uleiurile, dar și peștele, sunt foarte benefice pentru creierul nostru.
Neurochirurgul susține că primul care a spus că avem „un creier și al doilea este la nivelul abdomenului” a fost chiar Hiopocrate. Conform spuselor lui Vlad Ciurea, există un număr foarte mare de celule nervoase la nivelul abdomenului, tocmai de aceea trebuie să fim atenți la ce consumăm.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Noi nu realizăm că dacă îl încărcăm prea mult, Hipocrate nu a fost burtos, acest al doilea creier trebuie folosit ca să ne ajute să avem o digestie curată, ușoară. Să ne ajute la o asimilare a ceea ce îi trebuie organismului.
Primul creier are nevoie de un anumit tip de mâncare. De semințe foarte multe, în special de dovleac, de usturoi, asta se știe de 5000 de ani, toate tipurile de salate, uleiurile, peștele slab, dar și peștele gras, care ne dă Omega 3”, a explicat dr. Vlad Ciurea, potrivit Antena 3.
Mulți oameni obișnuiesc să mănânce mese copioase, însă se pare că acest lucru nu este recomandat. Potrivit medicului, atunci când mâncăm prea mult, energia noastră se va canaliza înspre digestie, iar asta poate duce la pierderea concentrării.
”Ni s-a dus tot sângele, ca la boa. „Big belly, no brain”. Nu știu de ce nu avem o educație a alimentației (…)
Am văzut într-un restaurant niște tineri frumoși, în fața unui morman de mititei și de cărnărie. Când o să izbândească tot mormanul acela? Și apoi, bine, să zicem că l-au dovedit, dar vă dați seama ce se întâmplă în burțile lor, toată acea cantitate de carne”, a mai precizat Vlad Ciurea.
Totodată, profesorul universitar a făcut o listă și cu alimentele care nu sunt tocmai potrivite pentru o bună funcționare a creierului. Se pare că prăjelile și consumul excesiv de alimente gătite în ulei fierbinte nu sunt benefice creierului nostru.
„Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte, proteinele care se degradează și dacă mai facem un pas și spre cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău, și foarte condimentate”, a adăugat specialistul.
Pe de altă parte, consumul de apă este foarte important pentru creier. Tocmai de aceea este recomandat să consumăm cel puțin doi litri de apă zilnic. Potrivit neurochirurgului, astfel oxigenul din apă ajunge la creier.