Home » Utile » Cum îți dai seama de unde provin moliile și ce le atrage, de fapt, în casa ta. Metode eficiente pentru a le elimina

Cum îți dai seama de unde provin moliile și ce le atrage, de fapt, în casa ta. Metode eficiente pentru a le elimina

Manolică Anca / 06.06.2022, 14:42
Cum îți dai seama de unde provin moliile și ce le atrage, de fapt, în casa ta. Metode eficiente pentru a le elimina

Cu siguranță ai avut și tu de-a face cu moliile până acum. Dar, deși le putem observa foarte bine, știm destul de puține lucruri despre ele. În rândurile de mai jos îți spunem cum să identifici de unde vin moliile și ce le atrage în casa ta, astfel încât să știi cum să previi acest dăunător. De ce nu ar trebui să îl strivești.

Cum și de unde apar moliile

O casă este susceptibilă la diverse insecte dăunătoare dacă nu este păstrată curată sau dacă este neglijată în timp. Moliile sunt un exemplu: ele sunt lepidoptere mici adaptate să trăiască alături de oameni în interiorul clădirilor, uneori devenind dăunători care „devorează” haine, hârtie, alimente și alte bunuri materiale comune oamenilor.

Deși ai avea tendința să le strivești atunci când le vezi, în natură, moliile sunt considerate a fi excelente reciclatoare de materie organică. Ele ajută la înmulțirea diferitelor specii de plante și sunt complet inofensive.

Desigur, problema cu aceste insecte apare atunci când sunt în casă, deoarece larvele lor sunt implicate în conversia materiei organice în procesele de degradare care pot avea loc în haine, covoare sau alimente depozitate.

Cum previi apariția moliilor

Să știi ce atrage moliile de haine și celelalte tipuri pe care le poți găsi în casa ta este esențial pentru a le preveni. Primul factor de care trebuie să ții cont sunt locurile retrase: acestea sunt preferate de ele, deoarece nimic și nimeni nu le poate deranja, și își pot face repede un cămin în cel mai nelocuit colț al casei tale.

Un alt lucru care atrage moliile sunt covoarele din lână, acestea fiind unul dintre locurile preferate de molii în casă, deoarece le place să le mănânce mult. De asemenea, ar trebui să iei în considerare fibrele ca punct de atracție pentru molii în casă. Le plac toate tipurile de fibre: blană, păr, mătase, pene și pâslă. Aceste insecte formează rapid infestări puternice, atacând, de exemplu, paltoane, pulovere, plăpumi sau pături.

Bluză mâncată de molii
Bluză mâncată de molii

Pentru a le preveni, poți lua câteva măsuri:

  • Depozitează în cutii ermetice toate obiectele pe care nu le folosești des.
  • Îndepărtează petele de mâncare, transpirație și de orice el de pe haine. De asemenea, asigură-te că le scoți din dulap și le scuturi frecvent.
  • Pulverizează hainele cu camfor alb și alcool vegetal atunci când le pui deoparte pentru schimbarea de sezon.
  • Pune coji de citrice în pungi de pânză și lasă-le în dulap.
  • Aspiră din când în când garderoba.
  • Verifică tapițeria mobilierului și aspir-o din când în cand.
  • Curăță regulat covoarele, în special cele cu păr lung.

Cum scapi de molii

Capcane cu feromoni

Sunt tot mai des utilizate în ultimul timp. Amplasate din belșug în zonele infestate, ele vor atrage din plin dăunătorii. Indicat ar fi să știi exact tipul de molie care îți atacă locuința, pentru a putea plasa capcane dedicate ei.

Temperaturi extreme 

Moliile de haine și ouăle lor se distrug ușor folosind un congelator. Tot ce trebuie să faci este să pui produsele infestate într-o pungă de plastic, să scoți aerul și să o dai la congelator. După 4 zile, frigul va omorî toate ouăle, larvele și pupele de molii. De asemenea, și căldura de la fierul de călcat sau de la o mașină de uscat rufe va distruge majoritatea larvelor de molii.

Cum scapi de molii prin capcane naturale

Capcanele tradiționale de molii ce conțIn naftalină sau paradiclorobenzen care sunt toxice atât pentru molii, cât și pentru oameni. În schimb, bucățile de lemn de cedru sau săculețe impregnate cu ulei de cedru vor fi excelente pentru prevenirea atacului moliilor pe termen mai lung.

O altă variantă naturală este camforul. Pentru moliile de cameră și debara poți pune în varii locuri ulei esențial de eucalipt, frunze de dafin, boabe de piper negru sau scorțișoară. În cazul moliilor de alimente, pune din loc în loc bucăți de lămâie uscată, pentru că este un miros pe care ele nu îl suportă.