Home » Utile » Cum se alege corect un pepene roșu de la piață. Așa îți dai seama că este dulce și copt

Cum se alege corect un pepene roșu de la piață. Așa îți dai seama că este dulce și copt

Alexandru Cazacu / 22.07.2021, 12:44
Cum se alege corect un pepene roșu de la piață. Așa îți dai seama că este dulce și copt

Pepenele este cu siguranță fructul preferat de toată lumea, în sezonul estival. Acesta este apreciat atât pentru gustul său delicios, dar și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduce. Ei bine, în această perioadă găsim pepene roșu atât în magazine și piețe, dar și pe marginea drumurilor. Cu toate acestea, hai să vedem cum se alege un pepene roșu.

Cum se alege corect un pepene roșu de la piață

Ei bine, de multe ori când cumpărăm un pepene roșu, ajungem acasă și constatăm că nu este dulce sau nu este copt bine. Alegerea pepenelui perfect nu este chiar foarte ușoară, însă dacă acorzi puțină atenție câtorva detalii, cu siguranță vei pleca acasă cu un fruct dulce, copt și zemos. Iată cum se alege corect un pepene roșu.

Pata albă de la baza pepenelui

Unul dintre detaliile la care trebuie să fii atent este acea pată decolorată de la baza pepenelui. Aceasta este partea care a stat pe pământ și nu a intrat în contact cu razele soarelui. Așadar, în cazul în care pata este albă sau verde, fructul nu este copt. Pe de altă parte, dacă pata are o culoare gălbuie, asta înseamnă că pepenele respectiv este copt și dulce.

Ba chiar mai mult de atât, mărimea acestei pete este și ea importantă atunci când alegi un pepene roșu. Mai exact, pepenii cu petele mai mari conțin mai mult lichid și nu sunt foarte dulci. Așadar, este recomandat să alegeți pepenii cu pete gălbui și mai mici.

Codița pepenelui

De asemenea, codița pepenelui poate ne poate arăta dacă acesta este copt sau nu. De exemplu, pepenii copți au codița cafenie și uscată, iar cei care au fost culeși înainte de vreme vor avea codița elastică și verde. Pe de altă parte, dacă codița lipsește, atunci ar trebui să renunți la acel fruct, deoarece acest lucru poate însemna că vânzătorul cunoaște trucul și încearcă să ascundă faptul că pepenele nu este copt.

Cum alegi cel mai bun pepene roșu de la piață
Cum alegi cel mai bun pepene roșu de la piață

Cum alegi un pepene roșu – Greutatea optimă

De asemenea, nu este recomandat să cumperi un pepene roșu foarte mare, de 12-15 kg. De ce să nu facem acest lucru?. Ei bine, de obicei, pentru a obține fructe de aceste mărimi, se folosesc stimulatori de creștere, care duc la acumularea nitraților. Așadar, când mergi să cumperi un pepene ar trebui să ai în vedere că greutatea optimă a acestuia este de 7-10 kg.

Coaja pepenilor crapă atunci când îi tăiați

Așadar, după ce ați ales pepenele perfect și l-ai adus acasă, în momentul în care îl tai, vei observa că coaja este subțire și crapă în timp ce treci cu cuțitul prin el. Asta demonstrează că fructul este bine copt.

Un alt factor important în reprezintă culoare semințelor. Acestea pot fi negre și foarte puține, sau deloc, semințe albe. Așadar, dacă fructul este roșu în interior, însă majoritatea semințelor sunt de culoare albă, înseamnă că, cel mai probabil, a fost stropit cu stimulatori de creștere, în consecință a acumulat mulți nitrați.

Există și o vorbă din bătrâni care spune că atunci când bați ușor în pepene și acesta sună a gol, înseamnă că e copt.