Home » Utile » Cum se păstrează corect vița de vie pentru iarnă. Cea mai bună metodă de conservare

Cum se păstrează corect vița de vie pentru iarnă. Cea mai bună metodă de conservare

Ileana Mladinoiu / 06.06.2022, 12:12
Cum se păstrează corect vița de vie pentru iarnă. Cea mai bună metodă de conservare

Cum se păstrează corect vița de vie pentru iarnă, tot ce trebuie să știi, metode simple de mare ajutor. Servită adesea umplută cu orez, frunza de viță de vie este o adevărată emblemă a bucătăriei mediteraneene. Pe lângă faptul că face posibilă realizarea unor mese originale și exotice, avantajele nutriționale ale acestora sunt numeroase. Frunza de viță de vie este folosită în bucătărie pentru faimoasele sărmăluțe. Acest fel de mâncare foarte popular este consumat și în Asia și în anumite regiuni ale Indiei.

Cum se păstrează corect vita de vie pentru iarnă. Trucuri simple de mare ajutor

Săracă în calorii, frunza de viță este un ingredient destul de rafinat. Din punct de vedere nutrițional, trebuie evidențiată bogăția sa în carbohidrați, surse esențiale de energie.

În funcție de soiurile de viță de vie și de anotimpuri, frunza de viță de vie reunește mai multe elemente: polifenoli, vitamine etc.

Aceste molecule antioxidante ajută imunitatea și luptă împotriva îmbătrânirii premature a celulelor. Poate fi consumată proaspătă, cât conservată, pentru iarnă, ba chiar primăvară.

Cea mai bună metodă de conservare

Ideal este ca la sfârșitul verii și toamna să poată fi recoltată și consumată pentru că este plină de nutrienți. Proaspătă, frunza de viță are o durată de valabilitate destul de scurtă. Într-adevăr, trebuie evitat să nu se usuce.

Vă recomandăm să păstrați frunzele până la 72 de ore într-un loc răcoros ferit de căldură și lumină. De asemenea, să nu le treceți sub apă pentru a favoriza conservarea lor. Curățarea cu o cârpă umedă este suficientă.

Așadar, frunzele proaspete pot fi congelate și păstrate câteva luni. Vor fi scufundate direct în apă clocotită fără dezghețare prealabilă. Înainte de a fi umplute, frunzele de viță trebuie lăsate câteva minute într-un volum mare de apă clocotită, devin mult mai flexibile și ușor de manevrat. Odată umplute, pot fi așezate într-o cratiță mare și stropite cu un amestec de apă și ulei. Uneori se folosește sucul de rodie pentru a le da un gust diferit, dar există o multitudine de rețete variate.

Cum să alegeți frunza de viță potrivită

Pentru o pregătire reușită, asigurați-vă că alegeți frunze de viță de vie de calitate. În caz contrar, este posibil să fie dure și stringente. Se recomandă alegerea frunzelor din agricultura ecologică.

Există tot atâtea soiuri de frunze de viță de vie câte soiuri de struguri, adică mai mult de 6000 în lume.

Alegeți frunze tinere, neporoase care să nu fie cuprinse de mană, complet verzi, nestropite, înainte de înflorirea viței de vie. Dacă se întâmplă ca via să fie înflorită, nu le mai culegeți frunzele decât după formarea strugurilor, ca să nu se scuture florile și să fie afectat roșul viei. În România, via se stropește cu piatră vânătă care nu e toxică, Totuși, cel mai bine este să culegeți frunzele înainte de această operație.

Metode de conservare a frunzelor de viță de vie pentru iarnă

Punerea frunzelor de viță de vie în pungi la congelator.

Spălați frunzele, apoi opăriți-le 2-3 minute în apă clocotită. Se scot și va trebui să le clătiți imediat cu apă rece. Lăsați-le la scurs, apoi puneți-le în pungi, la congelator, ținând cont de câte frunze știți că aveți nevoie pentru un gătit.

Conservarea frunzelor de viță de vie în bidon/pet din plastic

O metodă simplă împărtășită în diverse grupuri legate de artă culinară este ca frunzele de vită de vie să nu se spele înainte de a fi conservate. Doar se scutură bine și se aleg de codițe. Apoi se fac  ghemotoace de câte una, două frunze. Acestea se introduc în peturi foarte uscate de 0,5 litri.

Cu coada unei linguri de lemn sau cu un băț se îndeasă până când bidonul/petul este plin. Se pune dopul și se așază pe raft, în cămară. În ziua în care doriți să preparați sărmăluțe, tăiați bidonul, desfaceți frunzele. Le spălați, apoi le opăriți 3-4 minute și le clătiți cu apă rece.

Metoda conservării frunzelor de viță prin sărare

Metoda seamănă cu cea dinainte, numai că  pe fundul petului se va pune un strat de sare. Rulați fiecare frunză și introduceți-le în sticlă. După câteva introduse, le îndesați cu meleșteul de lemn, punând din nou un strat de sare. Se repetă procedeul, având grijă ca ultimul strat de sare să fie mai gros. Urmează capacul și depozitarea la rece.