Home » Utile » Cumpărături de Paște. De ce e bine să te ferești și ce trebuie să știi despre achiziționarea mielului, vinului și a cozonacului. Sfaturi de la ANPC

Cumpărături de Paște. De ce e bine să te ferești și ce trebuie să știi despre achiziționarea mielului, vinului și a cozonacului. Sfaturi de la ANPC

Alexandru Cazacu / 28.04.2021, 17:28
Cumpărături de Paște. De ce e bine să te ferești și ce trebuie să știi despre achiziționarea mielului, vinului și a cozonacului. Sfaturi de la ANPC

Cu ocazia Sărbătorilor de Paște, românii obișnuiesc să facă mese bogate de care să se bucure alături de familie și prieteni. Printre principalele produse tradiționale pe care le găsim la masa de Paște se află preparatele de miel, cozonacul și vinul. Cu toate acestea, mulți români aleg să facă cumpărături de Paște în ultime zile și din grabă pot cumpăra produse mai puțin bune.

Cumpărături de Paște. De ce e bine să te ferești și ce trebuie să știi despre achiziționarea mielului, vinului și a cozonacului

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, a explicat care sunt secretele cumpărăturilor pentru masa de Paște. La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm diferite produse și ce ne recomandă specialiștii, puteți afla mai departe.

”Vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile ( carne de miel, pește, ouă etc.) numai din locuri amenajate și autorizate ( măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe ) care dispun de echipamente ( vitrine frigorifice, termometre ) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar”, a explicat Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Cumpărături de Paște. Sfaturi pentru achiziționarea cărnii de miel

În primul rând, este recomandat să evităm achiziționarea cărnii de miel din locuri neautorizate. De asemenea, trebuie să avem grijă ca suprafața cărnii să prezinte o peliculă uscată, de culoare roz sau roșie, să fie fermă și elastică și mirosul să fie unul proaspăt. În cazul în care cumpărați carne refrigerată, aceasta trebuie să fie transportată cât mai repede la domiciliu și depozitată în frigider.

Sfaturi pentru achiziționarea cozonacului și a altor produse de patiserie

Ei bine, dacă nu ai timp să regătești cozonacul sau alte produse de patiserie specifice Sărbătorilor de Paște, atunci când cumperi astfel de produse din magazine trebuie să ai în vedere câteva lucruri. Este recomandat ca acestea să fie achiziționate din locuri autorizate, curate și bine întreținute. De asemenea, personalul care comercializează aceste produse de patiserie trebuie să poarte echipament corespunzător de protecție sanitară a produselor, potrivit, lui Paul Anghel.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi vin sau băuturi alcoolice pentru Paște

Mulți români nu au vin de casă făcut chiar de ei și sunt nevoiți să îl cumpere din comerț. Dacă și tu te afli printre aceștia, atunci este recomandat să verifici eticheta produsului, care trebuie să cuprindă:

  • denumirea sub care se vinde produsul;
  • denumirea și adresa producătorului, importatorului sau a îmbuteliatorului;
  • volumul net și concentrația alcoolică;
  • o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10%.
Cumpărături de Paște. De ce e bine să te ferești și ce trebuie să știi la achiziționarea produselor
Cumpărături de Paște. De ce e bine să te ferești și ce trebuie să știi la achiziționarea produselor

De asemenea, atunci când cumperi vin, trebuie să știi că eticheta trebuie să mai conțină și informații precum categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară și tipul de vin în funcție de conținutul de zaharuri. O atenție sporită trebuie și la culoarea acestuia, care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie, mai spune specialistul.