Home » Life & Style » Cât timp rezistă vinul după ce l-ai desfăcut. Ce e bine să faci în funcție de vinul pe care îl bei

Cât timp rezistă vinul după ce l-ai desfăcut. Ce e bine să faci în funcție de vinul pe care îl bei

Manolică Anca / 20.01.2021, 10:07
Cât timp rezistă vinul după ce l-ai desfăcut. Ce e bine să faci în funcție de vinul pe care îl bei

Ai cumpărat o sticlă de vin și nu poți să o consumi pe toată deodată? Dacă îi pui dopul înapoi și o ții la frigider, va mai rezista câteva zile. Însă, cât și cum se ține? Iată cât timp rezistă vinul după ce l-ai desfăcut în funcție de fiecare tip.

Cât timp rezistă vinul după ce l-ai desfăcut

Dacă ai cumpărat o sticlă de vin și nu reușești să o consumi pe toată, ei bine, aceasta poate fi depozitată la frigider. Însă, depinde foarte mult de tipul de vin consumat și de cât de bine este depozitat. Dacă unele vinuri rezistă chiar și o lună la frigider, află că unele trebuie consumate în maximul 3-5 de la desfacere. Ținut prea mult timp desfăcut își pierde gustul bun și aromele delicate, rămânând cu un miros de oțet și cu un gust foarte neplăcut. Am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute să afli cât timp rezistă vinul tău preferat după ce l-ai desfăcut:

~ Vinurile spumante: 1-3 zile la frigider, cu un dop special pentru spumante
Vinul spumant este cel mai pretențios, deci și cea mai scurtă durată de viață odată ce a fost deschis. Pentru că își pierde foarte repede acidul, trebuie să ai grijă să îi pui foarte repede dopul după ce torni în păahar. Vinurile spumante obținute prin metoda tradițională, precum Cava sau șampania, pot rezista mai mult timp decât vinurile făcute prin metoda Charmat, precum este cazul spumantului italian Prosecco.

~ Vinurile albe light și dulci și vinurile rose: 5-7 zile la frigider cu dop de plută
Cele mai multe soiuri de vin alb și rose pot fi consumate vreme de o săptămână dacă se țin la frigider. Vei observa încă din prima zi o schimbare subtilă a gustului, însă, în cazul unora, acesta va fi mult mai bun. Acesta este cazul vinurilor provenite din zonele mai reci, precum Pinot Grigio din nordul Italiei, Rieslingul francez sau Sauvignon Blanc.

Vinurile albe light trebuie consumate în maximum 7 zile de la deschidere
Vinurile albe light trebuie consumate în maximum 7 zile de la deschidere

~ Vinurile albe corpolente: 3-5 zile la frigider, cu dop de plută
Vinurile care sunt ceva mai corpolente au mai puțină aciditate, ceea ce înseamnă că își schimbă gustul în rău mai rapid decât vinurile light. De aceea, acestea trebuie neapărat păstrate la frigider și consumate în maximum 5 zile de la desfacere.

~ Vinurile roșii: 3-5 zile în loc întunecat, cu dop de plută
Cu cât au gradul de tanin mai ridicat și sunt mai acide, cu atât vinurile roșii sunt mai rezistente după desfacere. Mai mult, sunt unele care, după câteva zile de la deschidere, pot căpăta un gust mai bun. Este important ca acestea să fie păstrate într-un loc întunecat și răcoros, chiar și la frigider.

~ Vinurile fortificate: 28 de zile în loc întunecat, cu dop de plută

Vinurile cărora le este adăugat alcool, precum vinul de Porto, Marsala, Madeira, au o viată lungă la raft, grație adaosului de brandy. Cu cât conțin mai mult zahăr, cu atât vor fi mai rezistente, chiar dacă sunt desfăcute. Este important ca ele să fie ferite de lumină și căldură și te vei putea bucura mai mult timp de gustul unui vin precum acestea.