Home » Utile » De ce nu e bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Detaliul semnificativ de care puțini țin cont

De ce nu e bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Detaliul semnificativ de care puțini țin cont

Alexandru Cazacu / 25.04.2021, 17:40
De ce nu e bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Detaliul semnificativ de care puțini țin cont

Se pare că ouăle nu trebuie depozitate pe ușa frigiderului dacă le vrem proaspete pentru o perioadă cât mai mare de timp. De ce nu este bine să facem acest lucru, puteți afla în continuarea articolului.

De ce nu e bine să ții ouăle pe ușa frigiderului

Deși majoritatea frigiderelor au un loc special pentru depozitarea ouălor, specialiștii în siguranța alimentelor din Marea Britanie sunt de părere că acest lucru este greșit. De ce nu este bine să punem ouăle pe ușa frigiderului?

Potrivit experților britanici, cel mai cald loc din frigider este pe ușa acestuia. Așadar, ouăle se vor altera mai repede dacă sunt lăsate acolo. Ma mult de atât, fluctuațiile de temperatură sunt mari din cauză că ușa frigiderului se deschide ori de câte ori este nevoie, iar aerul cald din casă intră în contact cu alimentele de pe ușă. De asemenea, laptele se alterează foarte ușor, așadar nu trebuie ținut pe ușa frigiderului.

Ouăle trebuie să fie ținute la rece

Se pare că ouăle trebuie să fie păstrate la rece, chiar dacă unii specialiști în alimentație sunt de părere că pot sta la fel de bine și la temperatura camerei. Potrivit experților, cel mai sigur loc în care pot fi păstrate este mijlocul oricărui raft din interior, în cutia lor originală. În cazul în care sunt scoase din ambalajul lor poate apărea și contaminarea încrucișată cu alte alimente pe care le avem în frigider.

Potrivit gustarte.ro, British Egg Information Service este o instituție din Marea Britanie care studiază siguranța consumului de ouă. Experții de aici susțin că în mod optim, ouăle trebuie păstrate la o temperatură mai mică de 20 de grade C, departe de unele alimente cu miros puternic. De asemenea, specialiștii sunt de părere că nu este bine ca acestea să fie mutate de la temperaturi ridicate, la temperaturi foarte reci în timp foarte scurt.

De ce nu e bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Detaliul semnificativ de care trebuie să ținem cont
De ce nu e bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Detaliul semnificativ de care trebuie să ținem cont

Potrivit lui Stuart Farrimond, cel care a scris cartea ”The Science of Cooking”, păstrarea ouălor pe ușa frigiderului poate duce chiar și la distrugerea preparatelor în care acestea sunt ingrediente principale. De exemplu, bezeaua nu vă va mai ieși așa cum trebuie, pentru că deoarece albușurile se vor destabiliza.

Curiozități despre ouă

  • Nu mulți știu acest lucru, însă, culoarea cojii de ou nu indică calitatea alimentului,ci rasa găinii care l-a făcut. De exemplu, găinile cu pene roșiatice fac ouă brune, iar găinile albe produc ouă albe.
  • De asemenea, culoarea gălbenușului este determinată de dieta găinilor. Așadar, dacă gălbenușul este galben închis, înseamnă că găina s-a hrănit cu legume verzi, iar dacă este galben deschis înseamnă că dieta găinii a fost pe bază de orz și grâu.
  • Petele de sânge din albușul sau gălbenușul unui ou apar în timp ce oul se formează din cauza unor rupturi la nivelul vaselor de sânge. Potrivit specialiștilor, aceste mici pete nu arată o afecțiune a păsării.
  • Pe lângă substanțele proteine, ouăle conțin substanțe nutritive care protejează ochii persoanelor în vârstă, împotriva orbirii.
  • Cojile de ouă sunt compuse din aproximativ 96% cristale de carbonat de calciu. Așadar, un ou de dimensiune medie are în jur de 800 de mg de calciu.