Home » Știri » Români în străinătate. Cum este viața în Anglia, de ce să locuiești în această țară, avantaje și dezavantaje. INTERVIU

Români în străinătate. Cum este viața în Anglia, de ce să locuiești în această țară, avantaje și dezavantaje. INTERVIU

Cojocaru Cristian / 10.03.2021, 22:54
Români în străinătate. Cum este viața în Anglia, de ce să locuiești în această țară, avantaje și dezavantaje. INTERVIU

Că tot mai mulți români aleg să plece la muncă în afara țării nu mai este de mult o noutate pentru nimeni. Dar că mulți tineri preferă să își construiască un viitor în altă țară care pare să îi promită un viitor mai bun decât în România ar trebui să fie cel puțin un semn de întrebare pentru mulți dintre cei care ne conduc astăzi. Neîncrederea în instituții, lipsa unui loc de muncă sigur, salarii mici sau pur și simplu tiparele prost construite ale unei societăți pe care mulți o consideră învechită… sunt doar câteva din motivele pentru care tot mai mulți tineri aleg să plece din țara în care s-au născut, chiar înainte de a-și alege o facultate.

9.700.000 de români trăiesc în străinătate, iar dintre aceștia, 5,6 milioane reprezintă Diaspora, pe când restul sunt cei care locuiesc în comunitățile istorice precum Republica Moldova, Ucraina sau Serbia. Este și cazul lui Alexandru Blîndu. Spune că a plecat din România pentru că nu reușise să devină independent financiar și nimic nu promitea că situația s-ar fi putut îndrepta prea curând. Unde se vede peste 10 ani, după ce a petrecut mai bine de 5 în Anglia? Ce îl ține acolo și de ce nu s-ar mai întoarce în țara de unde a ales să se autoexileze? Dar să îl lăsăm să răspundă chiar el:

Situația financiară determină tinerii să plece din România

În primul rând, mă interesează cum ai luat decizia să pleci?

Este relativ simplu, nu eram independent financiar, iar în România cu greu poți obține acest lucru.

Ce anume te-a determinat să faci acest pas?

Situația fianciară în primul rând. Apoi m-am gândit că mediul nou m-ar putea ajuta să dezvolt mai multe laturi ale mele.

Anglia este alegerea multor români

În ultimii ani, tot mai mulți tineri din România au ales drumul spre o altă țară, indiferent care ar fi aceasta. Din cauza veniturilor mici, traiul din România nu le permite acestora să ducă un trai decent și să își construiască un viitor sigur, fiind și cazul lui Alexandru Blîndu care a ales ca țară de destinație, Anglia. În ultimii ani, aceasta a fost destinația preferată a majorității celor care au dorit un nou început.

În ce țară locuiești acum?

În Anglia.

Ai avut o țară destinație de la bun-început sau a fost pur și simplu o alegere spontană de genul: unde pun degetul pe hartă, într-acolo mă voi duce?

M-am gândit la mai multe opțiuni însă am rămas la Anglia. Stabilisem unde merg înainte să plec.

Cum vedeai lucrurile atunci?

Eram nerăbdător să fac acest pas. Știam că mă voi duce într-un loc unde munca mea va fi mult mai apreciată atât din punct de vedere salarial cât și din mai multe puncte de vedere.

Cei care aleg să plece se confruntă cu teama de necunoscut

În ciuda temerilor pe care le-a întâlnit pe parcursul anilor dar și a micilor neplăceri, perseverența l-a determinat pe Alex să continue să ducă un trai mult mai bun în Londra.

Ți-a fost teamă de această schimbare majoră în viața ta, în condițiile în care practic deveneai un străin din toate punctele de vedere?

Da! Deși eram optimism, clar ieșeam foarte mult din zona de confort, iar acest lucru mi-a creat mai multe temeri.

Cum ai reușit să te stabilești acolo, plecând de la locuință până la job?

Un prieten apropiat m-a pus în legătură cu un proprietar în scopul de a închiria un imobil. Din acel moment a început căutarea unui loc de muncă. La început am avut un job unde criteriile de recrutare nu erau ridicate.

De cât timp locuiești în Marea Britanie?

De 6 ani și o lună.

Alexandru Blîndu este unul dintre tinerii români care au ales să plece în străinătate. Deși uneori are parte și de mici neplăceri, Alex a afirmat că viața de acolo este mult mai bună ca în România
Alexandru Blîndu este unul dintre tinerii români care au ales să plece în străinătate. Deși uneori are parte și de mici neplăceri, Alex a afirmat că viața de acolo este mult mai bună ca în România

Viața socială este un minus pentru cei care aleg să locuiască peste hotare

Unul dintre cele mai mari minusuri cu care se confruntă o parte dintre românii plecați în afară constă în faptul că viața socială nu este tocmai similară cu cea din țara noastră. Deși cei din Diaspora depun toate eforturile pentru a-și construi o viață ca în țara mamă, uneori fac cu greu față lipsei vieții sociale.

Care au fost problemele cu care te-ai confruntat de-a lungul timpului?

Cea mai mare problemă a fost limba, pentru că la acel moment nu stăpâneam foarte bine limba engleză. Acesta a fost și motivul din cauza căruia nu pot spune că aveam o viață socială la  fel de activă ca în România.

Din cauza anumitor impedimente, ai avut momente în care ai dorit să pleci?

Da, am avut momente în care am vrut să mă reîntorc. M-am gândit totuși la nivelul de trai relativ scăzut din România, motiv pentru care am renunțat la ideea de a părăsi Anglia.

Te-ai simțit vreodată că ai ajuns la sațietate?

Da, mai ales în ultimul an de când există problema pandemiei. Stând mult în casă am devenit foarte introvertit, iar acest lucru mă face să mă gândesc mai intens la prietenii și rudele din țară.

Comparativ cu România, care sunt avantajele traiului în Marea Britanie?

În primul rând țin să menționez partea financiară. Salariul de aici iți permite un trai decent. Birocrația lipsește cu desăvârșire, având în vedere că depunerea oricărui tip de document se poate face din confortul casei. Gradul de civilizație este peste cel din România, iar aici pot da un exemplu: în domeniul transportului în comun, șoferii salută călătorii la urcare și coborâre, plus că nu există divergențe între călători, fiecare respectând pe fiecare.

Dezavantajele întâlnite de români în străinătate

Acum, mergând la extrema cealaltă, ce dezavantaje vezi în viața de zi cu zi față de viața pe care o aveai în România?

Pot spune că viața socială îmi lipsește. Dacă în România, poți cunoaște oameni mult mai ușor, aici practic, mă simt ca și cum trebuie să dau un test de personalitate înainte de a fi acceptat într-un grup. Oamenii sunt mai reticenți în a face cunoștință cu tine dacă ești român, iar motivul îl știm cu toții prea bine (spune Alex râzând).

Consideri că viața în Marea Britanie este mai bună decât în România? Daca da, motivează te rog!

Avantajul îl pot vedea în domeniul educațional. Școlile de aici sunt mult mai practice iar metoda de predare face apel mai mult la tine ca și persoană, perspectivele tale și abilitățile tale, comparativ cu România unde educația se bazează pe a memora informații într-un mod mecanic. Ăsta ar fi un prim exemplu și de o mare importanță pentru mine. Clar sunt mult mai multe beneficii aici decât în România.

Salariile din afară reprezintă marele motiv pentru care românii aleg să închidă ochii în fața dezavantajelor, să își calce pe inimă și să își continue drumul și rutina de zi cu zi.

Acum să trecem și la partea financiară.. Cum ți se pare salariul din U.K?

Este net superior față de cel din România. Minimul pe economie este de 8,91 lire/oră, asta înseamnă aproximativ 1600 de lire pe lună.

Cât câștigi acum?

Am un venit lunar între 2600 și 2800 de lire.

Mai concret, ce nevoi poți acoperi din salariul pe care îl ai acum?

Din salariul de aici îți permiți să plătești o chirie, să deții o mașină precum și plata facturilor. Totodată pot afirma că economisesc lunar o sumă de bani pe care o pot folosi în scopul unei vacanțe sau să investesc în orice altceva.

Calitatea educației din alte țări îi determină pe tot mai mulți români să studieze în străinătate

Se pare că și din punctul de vedere al educației, celelalte țări se descurcă mult mai bine, motiv pentru care foarte mulți studenți aleg să urmeze studiile universitare în diferite țări din Europa. Așa cum explică și Alex, educația din alte țări pun foarte mare preț pe partea practică și mai puțin pe partea teoretică.

Studiezi?

Da!

Ce anume?

IT la University of Roehampton

Ce te-a determinat să începi studiile aici și nu în România?

Am studiat și în România Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor de aceea pot face și o comparație între nivelul de aici și cel din România. Diferența constă în modalitatea de predare. Timpul alocat practicii este mult mai mare aici. Aici se pune foarte mare accent pe baza practică decât pe teorie, așadar ești nevoit să înveți iar modalitatea prin care ești motivat îți aduce beneficii atât pe plan personal cât și profesional.

Care sunt avantajele studiului în Marea Britanie?

Diploma de aici îți garantează un interviu indiferent dacă ai sau nu experiență în domeniu. Despre România nu pot spune același lucru, având în vedere că de cele mai multe ori, proaspăt ieșiții de pe băncile facultăților ajung să lucreze într-un domeniu cu totul diferit față de ceea ce au studiat, iar de foarte puține ori se pune accent pe diploma obținută. Aș mai putea adăuga faptul că nepotismul încă funcționează la scară largă în România, din păcate…

Sfat de la un român pentru români

Alexandru Blîndu vine și cu un sfat pentru românii care doresc să se stabilească temporar sau definitiv într-o altă țară.

Dacă ar fi să le dai un sfat românilor care vor să plece peste hotare, ce ai vrea să le transmiți acestora?

Înainte de a face acest pas, trebuie să se gândească foarte bine. În primul rând trebuie să aibă niște economii puse deoparte pentru că la început este destul de greu. Dacă decid să plece, le recomand să plece numai că din punct de vedere social, le vor lipsi prietenii și familia și în funcție de caracterul lor, sunt șanse să își facă cu greu o gașcă de hang-out (n.r. – cu care să iasă ocazional).

Te-ai gândit să te întorci în România?

Da, vreau să mă reîntorc după ce voi finaliza studiile aici și voi avea suficientă experiență care să îmi poată asigura un job cu un salariul decent în România.

De ce ai face acest pas?

Pentru că în fond, da, se câștigă bine aici și poți duce un trai decent însă, tot îmi lipsesc oamenii dragi. Mă dezvolt aici și voi reveni în România să pun în practică ceea ce am dobândit de-a lungul anilor, alături de cei dragi.

Dacă privești în viitor, ce realizări consideri că vei avea peste 10 ani?

Oh, cam departe cu anii… În primul rând mă gândesc că până atunci împreună cu soția mea vom mări numărul membrilor familiei. Pe plan profesional, cu siguranță la acea vreme voi avea un job în IT, așa cum mi-am propus. Însă, momentan vreau să păstrez nota realismului și să aștept ziua de mâine.