Home » Utile » Diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil. Ce este și cum se aplică

Diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil. Ce este și cum se aplică

Alexandru Cazacu / 17.06.2022, 11:44
Diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil. Ce este și cum se aplică

Cel mai probabil ați auzit despre deductibilitatea legată de TVA și despre faptul că, în anumite situații, taxa pe valoare adăugată poate fi sau nu deductibilă. Dacă vă întrebați care este diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil, veți afla răspunsul la această întrebare în rândurile de mai jos. Haideți să vedem cum se fac calculele din acest punct de vedere.

Care este diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil

Care sunt cheltuielile deductibile potrivit legii și ce înseamnă să deducem TVA-ul, vă spunem noi în continuare. Ei bine, deși sunt diferite, cele două concepe au în comun termenul de deductibilitate.

După cum se arată în art. 25 din Codul fiscal, principiul de bază prin care se pot filtra cheltuielile în deductibile și nedeductibile este următorul: „Sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice”.

Mai precis, pentru a cântări deductibilitatea cheltuielilor, trebuie să putem demonstra că acele cheltuieli sunt făcute în scopul realizării veniturilor. Este important să menționăm faptul că, o cheltuială deductibilă pentru o societate poate să fie nedeductibilă pentru o alta. Potrivit celor de la Smart Accounting, unele exemple în acest sens sunt:

  • achiziția unui pachet turistic de către o agenție de turism versus achiziția aceluiași pachet de către o societate care se ocupă cu achiziția și vânzarea unor produse agricole. Agenția de turism va achiziționa pachetul spre revânzare (acesta fiind obiectul său de activitate). În schimb, firma care comercializează produse agricole nu poate demonstra de ce a avut nevoie de o călătorie pentru a-și desfășura activitatea;
  • achiziția unor vopsele pentru păr de către o societate pentru o societate care deține un coafor versus aceeași achiziție efectuată de o firma de curățenie.
Diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil
Diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil

Nu este chiar atât de ușor să faci încadrarea corectă a cheltuielilor, în funcție de criteriul obiectivului de activitate, așa că legea face precizări diferite cu privire la cheltuielile deductibile limitat sau la cele nedeductibile.

Cheltuieli deductibile limitat pot fi:

  • cheltuieli de protocol;
  • cheltuieli sociale;
  • pierderi tehnologice;
  • dobânzi;
  • rezerve;
  • dobânzi;
  • provizioane;
  • amortizarea, 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Cheltuieli nedeductibile pot fi:

  • impozitul pe profit;
  • dobânzi și majorări de întârziere;
  • amenzi și penalități;
  • cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile;
  • cheltuielile privind bursele private etc.

Deducerea TVA

Persoanele juridice care sunt înregistrate ca fiind plătitoare de TVA au dreptul de a deduce taxa pe valoare adăugată la achizițiile efectuate în scopul realizării obiectivului de activitate. Concret, firmele țin în permanență evidența TVA-ului plătit la furnizori și încasat de la clienți, făcând diferența între cele două potrivit perioadei lor fiscale, adică trimestrial sau lunar, în funcție de cum sunt înregistrate ca perioadă fiscală cu această taxă.

Dacă taxa pe valoare adăugată plătită la furnizori este mai mare decât cea încasată din vânzarea serviciilor sau bunurilor, atunci firma respectivă va avea de recuperat TVA. În schimb, dacă situația este inversă, atunci firma va avea TVA de plată. Ei bine, deducerea TVA presupune că taxa respectivă este aferentă unei cheltuieli deductibile, iar asta va duce la diminuarea taxei pe valoare adăugată de plătit la stat.

TVA deductibil și nedeductibil

În ceea ce privește diferența dintre TVA deductibil și nedeductibil, așa cum există cheltuieli deductibile limitat și nedeductibile, există și taxă pe valoare adăugată deductibilă limitat și nedeductibilă aferentă acestor tipuri de cheltuieli.

Și în această situație, criteriile sunt aceleași ca și în cazul cheltuielilor deductibile prezentate mai sus. Mai exact, daca cheltuiala este considerată deductibilă, implicit si TVA-ul va fi. Pe de altă parte, dacă cheltuielile sunt deductibile limitat sau sunt nedeductibile, implicit și TVA-ul va fi considerat la fel.