Home » Când, unde, cum » Incendii de vegetație. Cât de periculoase sunt și ce amendă riscă, în 2022, românii care fac asta

Incendii de vegetație. Cât de periculoase sunt și ce amendă riscă, în 2022, românii care fac asta

Alexandru Cazacu / 16.03.2022, 14:54
Incendii de vegetație. Cât de periculoase sunt și ce amendă riscă, în 2022, românii care fac asta

În ultima vreme, câmpurile din unele zone ale țării sunt cuprinse de flăcări, deoarece unii oameni decid să își curețe ogoarele dând foc vegetației de pe acestea. Nu cu mult timp în urmă, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență a fost postată o avertizare cu privire la incendiile de vegetație. Haideți să vedem cât de periculoase sunt și ce amendă riscă persoanele care fac acest lucru.

Cât de periculoase sunt incendiile de vegetație

Potrivit celor de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, o femeie în vârstă de 70 de ani din Maramureș a ajuns la spital cu arsuri grave pe aproape tot corpul, după ce a fost surprinsă de un incendiu de vegetație.

De asemenea, în urma unui astfel de incendiu, la un centru de dezmembrări auto din județul Mureș, aproximativ 30 de mașini au fost mistuite de flăcări. Ba chiar mai mult de atât, o biserică veche de trei secole, din Arad, a ars după ce s-a dat foc vegetației uscate.

„Dacă oameni ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a face față! Situația este cu atât mai delicată cu cât în apropierea câmpurilor arzânde se află locuințe sau alte construcții. În astfel de cazuri, fiecare secundă face diferența!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a IGSU, România.

Ce amendă riscă cei care dau foc vegetației uscată

Conform sursei citate, doar în primele două săptămâni din luna martie s-au înregistrat mai bine de 1.400 de intervenții la arderi necontrolate de vegetație, a miriștilor și a gunoiului. Toate aceste incendii au afectat în jur de 5.000 de hectare de teren.

Autoritățile precizează că arderile de vegetație sunt interzise, iar cei care nu respectă prevederile legale din acest punct de vedere riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Cât de periculoase sunt incendiile de vegetație și ce amendă riscă cei care fac acest lucru
Incendii de vegetație. Cât de periculoase sunt și ce amendă riscă românii care fac asta

Amenințare gravă pentru mediul îngrijorător

În plus, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoase pot fi incendiile de vegetație pentru mediul înconjurător. Se pare că aceste incendieri intenționate ale terenurilor agricole reprezintă o amenințare pentru fauna din zonele respective. Ba chiar mai mult de atât, aceste incendii pot ajunge la păduri, iar în această situație, consecințele pot fi devastatoare.

„Este o amenințare gravă pentru mediul înconjurător. Multe animale fată sau își depun ouăle în stufărișul sau vegetația pe care acești oameni o incendiază. Nu de puține ori am găsit ouă arse de fazan sau ceea ce mai rămăsese din pui de căprioară sau iepure.

De nenumărate ori am săpat șanțuri împreună cu pompierii ca focurile să nu ajungă în pădure. Ar face un adevărat dezastru”, spune Cosmin Humelnicu, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoșani, potrivit Adevărul.

După cum spuneam și la începutul articolului, în ultima perioadă terenurile agricole din mai multe zone au fost cuprinse de flăcări, pentru că proprietarii acestora decid să le curețe în acest mod.