Home » Știri » Știri sociale » Ce amendă riscă românii pentru arderea deșeurilor. Sancțiunea usturătoare care apare în lege

Ce amendă riscă românii pentru arderea deșeurilor. Sancțiunea usturătoare care apare în lege

Manolică Anca / 31.08.2021, 11:01
Ce amendă riscă românii pentru arderea deșeurilor. Sancțiunea usturătoare care apare în lege

Arderea deșeurilor colectate separat a devenit interzisă prin lege. Cetățenii care se abat de la această regulă riscă amenzi extrem de usturătoare. Iată ce se arată în textul legii și ce trebuie să știe toți românii.

Arderea deșeurilor, sancționată cu amendă usturătoare

O ordonanță recent apărută în Monitorul Oficial interzice incinerarea deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare. Persoanele fizice sau juridice care se abat de la această regulă vor primi amenzi usturătoare de mii sau chiar zeci de mii de lei.

OUG 92/2021, publicată joi, 26 august 2021, în Monitorul Oficial, înlocuiește de la această dată vechea lege privind regimul deșeurilor (Legea 211/2011) și modifică destul de mult regimul juridic aplicabil în acest caz. Înainte, prevederile sale făceau parte dintr-un proiect de lege, însă acesta a fost „transformat” în ordonanță de urgență.

Concret, ministerul a introdus prin ordonanță interzicerea incinerării deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare, singurele exceptate de la această regulă fiind cele care provin din operațiuni de tratare ulterioară colectării, pentru care arderea este cea mai bună alegere din punct de vedere ecologic.

Amenzile pot fi chiar și de zeci de mii de lei

Cei care se vor abate de la ceea ce scrie în lege vor fi aspru sancționați. Încălcarea acestei interdicții este pasibilă de o amendă contravențională între 5.000 și 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 20.000 și 40.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Întregul regim de sancțiuni adus de această nouă ordonanță este mult mai dur decât cel de dinainte. De asemenea, au crescut semnificativ și amenzile pentru abandonarea deșeurilor și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. În acest caz, amenzile pentru firme pot ajunge chiar și până la 70.000 de lei, informează avocatnet.ro.

Arderea deșeurilor, sancționată cu amendă usturătoare
Arderea deșeurilor, sancționată cu amendă usturătoare

Amenzi usturătoare pentru cei care ard vegetația uscată

În aceste cazuri, autoritățile spun că incendiile care pot izbucni pe miriști sau pe la vegetația uscată este foarte greu ținut sub control sau stins. Așadar românii trebuie să aibă grijă atunci când fac curățenie în gospodării sau pe câmp, deoarece începând din acest an arderea vegetației poate fi sancționată. Concret, o persoană fizică poate să fie amendată cu până la 800 de lei, iar sancțiunea pentru o societate poate ajunge chiar și la 20.000 de lei. Autoritățile speră ca prin această decizie să prevină eventualele incendii, dar și să reducă poluarea.

Mulți români, cu precădere persoanele din mediul rural, adună resturile vegetale și le dau foc. Deși mulți spun că arderea vegetației uscate nu poate face nimic rău, nu de puținde ori s-a întâmplat ca vântul puternic să extindă rapid flăcările, care nu ard doar resturile vegetale, ci și hectare întregi de vegetație.

O altă lege prevede amenzi și mai mari pentru incendierea voluntară a miriștilor sau folosirea focului deschis în unele zone care pot foarte afectate de arderea necontrolată, precum în apropierea caselor, pădurilor sau diferitelor construcții.