Home » Știri » Amenzi usturătoare pentru cei care ard vegetația uscată. La cât se ridică sancțiunea

Amenzi usturătoare pentru cei care ard vegetația uscată. La cât se ridică sancțiunea

Alexandru Cazacu / 09.03.2021, 13:26
Amenzi usturătoare pentru cei care ard vegetația uscată. La cât se ridică sancțiunea

Ei bine, primăvara ne bate la ușă și gospodarii din România încep curățenia. Însă, mulți dintre ei dau foc resturilor vegetale rămase prin curte, nerespectând normele de siguranță, iar acest lucru poate duce la incendii devastatoare. Începând din acest an, aceștia vor primi sancțiuni dacă ard vegetația uscată.

Amenzi usturătoare pentru cei care ard vegetația uscată

În aceste situații autoritățile spun că incendiile care pot izbucni pe miriști sau pe la vegetația uscată este foarte greu ținut sub control sau stins. Așadar românii trebuie să aibă grijă când încep curățenia în gospodării sau pe câmp, deoarece începând din acest an arderea vegetației poate fi sancționată. Mai exact, o persoană fizică poate să fie amendată cu până la 800 de lei, iar sancțiunea pentru o societate poate ajunge chiar și la 20.000 de lei. Autoritățile speră ca prin această decizie să prevină incendiile care pot apărea, dar și să reducă poluarea.

Mulți români, mai ales persoanele din mediul rural, adună resturile vegetale și le dau foc. Deși mulți sunt de părere că arderea vegetației uscate nu poate face nimic rău, de cele mai multe ori vântul puternic extinde rapid flăcările, care nu ard doar resturile de care vor să scape, ci și hectare întregi de vegetație. Legea a fost publicată, însă mai este nevoie doar de publicarea normelor tehnice de aplicare.

Fără frunze sau resturi vegetale arse!

Așadar, dacă aveți de gând să faceți acest lucru, trebuie să știți că începând din acest an nu mai puteți deoarece riscați să fiți sancționați cu amenzi de la 400 de lei la 800 de lei, pentru persoanele fizice. Pe de altă parte, amenzile pentru societăți vor pleca de la 10.000 de lei și vor putea ajunge chiar și la 20.000 de lei. De asemenea, cei de la Garda de Mediu anunță că arderea resturilor vegetale afectează calitatea aerului.

”O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021.

Amenzile sunt de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice. Sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Amenzi pentru cei care ard frunze sau resturi vegetale în curte
Amenzi pentru cei care ard frunze sau resturi vegetale în curte

Sancțiuni mai mari pentru incendierea miriștilor

O altă lege prevede amenzi și mai mari incendierea voluntară a miriștilor sau folosirea focului deschis în unele zone care pot foarte afectate de arderea necontrolată, precum în apropierea caselor, pădurilor sau diferite construcții.

Așadar, este interzisă:

  • utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată;
  • utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepția locurilor special amenajate:
  • folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice;
  • lăsarea la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii;
  • arderea materialului de orice natură pe vânt;
  • pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului;