Home » Utile » Indicele calității aerului în București, luni, 26 aprilie 2021. În ce zonă din Capitală se înregistrează cel mai ridicat nivel al poluării

Indicele calității aerului în București, luni, 26 aprilie 2021. În ce zonă din Capitală se înregistrează cel mai ridicat nivel al poluării

Manolică Anca / 26.04.2021, 08:34
Indicele calității aerului în București, luni, 26 aprilie 2021. În ce zonă din Capitală se înregistrează cel mai ridicat nivel al poluării

Care este indicele calității aerului în București, luni, 26 aprilie 2021. În ce zonă din Capitală se înregistrează cel mai ridicat nivel al poluării și de unde poți obține informații în timp real. Începem săptămâna cu vești bune!

Care este calitatea aerului în București astăzi, 23 aprilie

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Astfel, începem săptămâna cu vești bune. Indicele calității aerului în București, luni, 26 aprilie 2021, ora 8.00, indică un nivel scăzut de poluare, după cum se poate vedea și în hartta de mai sus arată mult verde. În majoritatea punctelor din București, nivelul de poluare este unul scăzut.

Sector 1 – Astăzi, stația Aerogării înregistrează al doilea cel mai ridicat indice de poluare din toată Capitala, 72. La polul opus, stația Expoziției indică un indice de poluare foarte scăzut, 24.

Sector 2 – Și în acest sector, indicele poluării păstrează limite decende, maximul fiind 40, la stația Pantelimon. La restul stațiilor, indicele nu depășește valoarea 27. Cel mai bine se respiră în zona Universității, pentru că, la ora 8.00, indicele era 17.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 23. Din păcate, astăzi, stația Pallady este cea care dă cel mai mare indice de poluare din București, la ora 8.00 acesta indicând un nivel mediu de poluare, 74.

Sector 4 – Și astăzi, acest sector se laudă, la stația Timpuri noi, cu cel mai scăzut nivel de poluare din toată Capitala. Aici indicele este 13.

Sector 5 – De asemenea, la stația de la Progresului, indicele calității aerului în București, vineri, 23 aprilie 2021, indică un nivel foarte scăzut de poluare, 23.

Sector 6 – În această dimineață, și sectorul șase înregistrează un nivel scăzut de poluare. Cel mai ridicat indice a fost înregistrat la stația Regie, mai exact 43. Cel mai scăzut nivel se înregistrează, și astăzi, în zona Iuliu Maniu, unde indicele este 18.