Home » Utile » Ouă vopsite natural. Cum se vopsesc ouăle cu coji de ceapă și sfeclă. Explicații pas cu pas

Ouă vopsite natural. Cum se vopsesc ouăle cu coji de ceapă și sfeclă. Explicații pas cu pas

Manolică Anca / 29.04.2021, 11:08
Ouă vopsite natural. Cum se vopsesc ouăle cu coji de ceapă și sfeclă. Explicații pas cu pas

Ouă vopsite natural. Ne aflăm în Săptămâna Mare, iar toate gospodinele sunt în toiul pregătirilor pentru ca masa de Paște să fie bogată și gustoasă. Vopsitul ouălor este o tradiție care se păstrează cu sfințenie în toate casele românilor, încă din vremea în care vopsitul ouălor se făcea cu alternative naturale, precum cojile de ceapă sau cojile de sfeclă. Află cum poți înroși ouăle fără vopsea.

Ouă vopsite natural

Paștele se apropie cu pași repezi, iar gospodinele fac ultimele pregătiri pentru preparatele de sărbători. Printre acestea se numără și vopsitul ouălor. Pe vremuri, bunicii noștri nu apelau la coloranți artificiali, ci se bazau pe ingrediente naturale care le făceau la fel de aspectuoase.

Astăzi, comerțul este plin de coloranți artificiali, extrem de toxici, care ne pot pune sănătatea în pericol. Astfel, cel mai indicat este să apelăm la alternative naturale, pentru că, din fericire, există o mulțime. În acest material vei afla cum poți face ouă vopsite natural.

Cum se vopsesc ouăle cu coji de ceapă și sfeclă

Ouă vopsite natural cu coji de ceapă și sfeclă. O reteță explicată pas cu pas, la fle cum făceau bunicii și părinții noștri. Natural și simplu, doar cu coji de ceapă, sfeclă, dar și câteva frunzulițe, pentru a crea niște modele frumoase. Iată cum le poți face la fel, la tine acasă.

Ouă vopsite natural cu coji de ceapă sau sfeclă roșie
Ouă vopsite natural cu coji de ceapă sau sfeclă roșie

Ingrediente 

  • ouă
  • sfeclă roșie
  • coji de ceapă
  • oteț
  • sare
  • un dress
  • frunzulițe, pentru model

Mod de preparare

Pentru început, ouăle se spală foarte bine înainte, cu puțin detergent de vase, după care se clătesc în apă cu oțet, apoi cu apă rece. Este important să fie degresate bine pentru a se prinde culoarea cum trebuie. După ce au fost bine spălate, începem să facem modelele cu frunzulițe.

Se pun pe o parte sau ambele părți ale oului, după preferințele fiecăruia, după care se face un nod în partea de jos a dresului, se pune oul în interior, se pun frunzele, se strânge bine și facem nod și în partea de sus. Se folosește un dres nou, care se spală și el foarte bine înainte de a fi folosit.

Aceste ouă vopsite natural cu coji de ceapă și sfeclă pot fi făcute prin două metode: ouăle pot fi fierte separat sau împreună cu cojile de ceapă. Astfel, se pun într-o oală cojile de ceapă și de sfeclă roșie tăiate felii. Se pun ouăle deasupra, după care se completează cu apă rece, până când ouăle vor fi bine acoperite. Se adaugă și 30 de ml de oțet, care ajută la extragerea culorii din coji, și o linguriță de sare.

Se pune totul la fiert și se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, după ce apa dă în clocot. Mai apoi, se scot ouăle din oală, se taie dress-ul și se pun pe o farfurie tapetată cu hârtie care absoarbe. Pe o dischetă, vată, șervețel sau pe o bucată de pânză se toarnă puțin ulei și se ung ouăle cu grijă, pe toată suprafața.

Ei bine, aceste ouă vopsite natural sunt gata. Aspectuoase, gustoase, dar mai ales naturale.

Spor în bucătărie și Sărbători fericite!