Home » Utile » Rețetă de cozonac pufos care se desface în fâșii. Mod de preparare și ingrediente

Rețetă de cozonac pufos care se desface în fâșii. Mod de preparare și ingrediente

Pană Emanuela / 31.07.2021, 11:49
Rețetă de cozonac pufos care se desface în fâșii. Mod de preparare și ingrediente

Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne audce aminte multora dintre noi de copilărie, de casa bunicii, de vremurile în care singura noastră grijă era să ne jucăm cât era ziua de lungă. Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi ale românilor, fiind nelipsit de pe mesele de sărbătoare. În continuare îți vom prezenta o rețetă de cozonac pufos, cu o umplutură delicioasă, cu care nu ai cum să dai greș.

Rețetă de cozonac pufos, care se desface în fâșii

În casele românilor, cozonacul este un preparat cu tradiție, fiind nelipsit de sărbători, în special de Paște și de Crăciun. Probabil fiecare gospodină are rețeta sa tradițională de cozonaci, moștenită din bunici în părinți, ori preluată de la prieteni sau cunoștințe. La fel și noi.

Aromat, cu o crustă apetisantă și un miez moale și pufos, cozonacul este genul de desert cu care e greu să o dai în bară. Asta, evident, dacă îl faci ca la carte.

În cele ce urmează îți vom prezenta ingredientele de care vei avea nevoie, la care se adaugă și răbdarea acordată întregului proces de gătire a cozonacului pufos care se deface în fâșii, pale, caiere.

Pentru aluat ai nevoie de:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coajă de lămâie;
  • un praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Citește și: De ce nu crește aluatul de cozonac. 10 greșeli frecvent întâlnite

Mod de preparare. Rețeta explicată pas cu pas

De preferat ca toate ingredientele enumerate mai sus să fie ținute la temperatura camerei cu cel puțin o zi înainte de prepararea cozonacului.

Rețetă de cozonac pufos pas cu pas. Ingrediente și mod de preparare
Rețetă de cozonac pufos pas cu pas. Ingrediente și mod de preparare

Mod de preparare: 

  1. Se face o maia din drojdie, o fingură de făină și 100 ml de lapte călduț.
  2. Se lasă compoziția la crescut într-un loc călduț.
  3. Între timp, se separă abușurile de gălbenușuri și se freacă cele din urmă cu zahărul și sarea pănă se omogenizează.
  4. Se amestecă întreaga compoziție pănă ce se topește bine de tot zahărul.
  5. Se adaugă esența de rom și coaja de lămâie și portocală.
  6. Se adaugă făina cernută de 2-3 ori într-un vas încăpător și se face o gropiță în mijlocul ei, unde se pune maiaua și laptele.
  7. Se frământă aluatul până se încorporează tot.
  8. Se încălzesc untul și uleiul și se adaugă câte puțin până se încorporează în aluat.
  9. Se acoperă aluatul și se lasă la crescut circa 45 de minute.
  10. Între timp, se bat albușurile spumă cu zahăr, se adaugă cacao, nuca tocată și se amestecă.
  11. După ce aluatul și-a dublat volumul, se împarte în două bucăți egale. Prima bucată se împarte din nou în două bucăți, după care se adaugă amestecul de cacao și nucă pe fiecare parte, iar deasupra se pune rahat.
  12. Se procedează la fel și cu aluatul rămas, după care se rulează și se împletesc ambele bucăți.

Cât timp trebuie să stea la cuptor cozonacul

Se pune aluatul de cozonac în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tavă aproximativ 30 de minute. Se unge cozonacul cu un ou bătut și se presară zahăr.

Se introduce cozonacul în cuptorul preîncălzit pentru circa 45 de minute, până se rumenește. Pentru a nu se lăsa compoziția, în prima jumătate de oră nu se deschide ușa de la cuptor.

Poftă bună!