Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne audce aminte multora dintre noi de copilărie, de casa bunicii, de vremurile în care singura noastră grijă era să ne jucăm cât era ziua de lungă. Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi ale românilor, fiind nelipsit de pe mesele de sărbătoare. În continuare îți vom prezenta o rețetă de cozonac pufos, cu o umplutură delicioasă, cu care nu ai cum să dai greș.
În casele românilor, cozonacul este un preparat cu tradiție, fiind nelipsit de sărbători, în special de Paște și de Crăciun. Probabil fiecare gospodină are rețeta sa tradițională de cozonaci, moștenită din bunici în părinți, ori preluată de la prieteni sau cunoștințe. La fel și noi.
Aromat, cu o crustă apetisantă și un miez moale și pufos, cozonacul este genul de desert cu care e greu să o dai în bară. Asta, evident, dacă îl faci ca la carte.
În cele ce urmează îți vom prezenta ingredientele de care vei avea nevoie, la care se adaugă și răbdarea acordată întregului proces de gătire a cozonacului pufos care se deface în fâșii, pale, caiere.
Citește și: De ce nu crește aluatul de cozonac. 10 greșeli frecvent întâlnite
De preferat ca toate ingredientele enumerate mai sus să fie ținute la temperatura camerei cu cel puțin o zi înainte de prepararea cozonacului.
Mod de preparare:
Cât timp trebuie să stea la cuptor cozonacul
Se pune aluatul de cozonac în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tavă aproximativ 30 de minute. Se unge cozonacul cu un ou bătut și se presară zahăr.
Se introduce cozonacul în cuptorul preîncălzit pentru circa 45 de minute, până se rumenește. Pentru a nu se lăsa compoziția, în prima jumătate de oră nu se deschide ușa de la cuptor.
Poftă bună!