Rugăciunea inimii, cea mai puternică rugăciune. Arsenie Boca ne învață cum să o folosim

de:
27 08. 2021, 11:42
Rugăciunea inimii. Cea mai puternică rugăciune pe care o putem spune în toate împrejurările vieții

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”. Acesta este rugăciunea inimii. Deși este una dintre cele mai scurte rugăciuni, aceasta este foarte puternică și o putem rosti în diferite momente din viața noastră. Părintele Arsenie Boca ne învață cum să folosim această rugăciune.

Rugăciunea inimii. Cea mai puternică rugăciune pe care o putem spune în toate împrejurările vieții

După cum spuneam, această rugăciune este cea mai puternică și ne poate fi de folos în toate împrejurările vieții, după cum ne învață chiar și părintele Arsenie Boca. Rugăciunea inimii mai este cunoscută ca și Rugăciunea lui Iisus sau Rugăciunea Minții, iar părintele ne învață cum să o rostim în fața lui Dumnezeu. Atunci când faci rugăciunea inimii este foarte important să fii angajat în această metodă de curățare a sufletului.

”Pe mine m-a învățat Părintele Arsenie Boca, Dumnezeu să-l odihnească, în 1942, cum să fac această rugăciune, lipind-o de respirație. Și anume a zis așa: să spun cu mintea – deci cu cuvântul gândit – Doamne între respirații; concomitent cu inspirarea, deci trăgând aerul în piept, să zic: Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, și expirând, dând afară aerul din piept, să zic: miluiește-mă pe mine păcătosul. Aceasta nu e o condiție necesară pentru mântuire, adică acela care zice pe respirație se mântuiește, și cel care zice altfel nu se mântuiește”, spune în volumul ”Veniți de luați bucurie”, arhimandritul Teofil Părăian, potrivit doxologia.ro.

Potrivit părintelui Arsenie Boca, atunci când ne rugăm trebuie să ne înălțăm spiritul către Dumnezeu, să-I spunem grijile noastre, să-I cerem ajutorul și să-I aducem laudele noastre.

Rugăciunea inimii este cea mai puternică rugăciune pe care o putem spune în toate împrejurările vieții

De ce este atât de puternică Rugăciunea inimii

Pentru creștinii ortodocși, această rugăciune este foarte puternică, dar și una foarte practică. Asta deoarece este o rugăciune scurtă, iar prin repetare ne ține mai ușor cu gândul la Dumnezeu. Se pare că formele cele mai folosite la Sfântul Munte Athos sunt ”Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă” și ”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”.

De asemenea, preotul Gheron Nikon, starețul Chiliei Spiridon de pe Sfântul Munte Athos, spunea în urmă cu câțiva ani că Rugăciunea inimii nu este doar o simplă rugăciune, ci o armă puternică împotriva diavolului.

Totodată, dacă această rugăciune este rostită fără încetare, ea ne poate ajuta în toate împrejurările vieții, chiar dacă suferim, dacă suntem triști, bucuroși sau în diferite momente nefericite.

Cum se rostește Rugăciunea inimii

După cum spuneam și anterior, această puternică rugăciune se rostește în felul următor: ”Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”. Cu toate acestea, cuvântul păcătosul a fost adăugat ulterior. Potrivit tradiției ortodoxe, rugăciunea inimii se rostește repetat, mai întâi cu voce, apoi cu o voce mai joasă sau chiar în gând, iar de multe ori, cu ajutorul unui șirag de mătănii.

De asemenea, atunci când rostim această rugăciune, putem face și metanii și semnul crucii. După cum susțin preoții, pe această cale, rugăciunea este folosită ca un mijloc de dobândire a căinței și smereniei.