Home » Știri » Polițele RCA, scumpite excesiv în ultima lună: Patronatele transportatorilor se revoltă

Polițele RCA, scumpite excesiv în ultima lună: Patronatele transportatorilor se revoltă

Octavian Palade / 26.10.2016, 14:47
Polițele RCA, scumpite excesiv în ultima lună: Patronatele transportatorilor se revoltă

Polițele RCA au fost scumpite masiv de către firmele de asigurări, acuză patronatele din transporturi, care cer Guvernului să aprobe de urgență hotărârea de guvern privind tarifele maxime.

Polițele RCA au crescut nepermis de mult, afirmă cinci patronate ale transportatorilor, care au cerut Guvernului ca în ședința de miercuri să adopte de urgență Hotărârea de Guvern privind tarifele maxime ale asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), pe baza preţurilor propuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit news.ro.

Reprezentanții patronatelor din transporturi ameninţă și cu noi proteste, în cazul în care Guvernul nu le va lua în considerare solicitarea.

„Transportatorii rutieri solicită aplicarea imediată a tarifelor de primă RCA maxime care au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, după ce în ultima lună companiile de asigurări au crescut din nou preţurile RCA, tarifele pentru un camion la clasa B0 fiind de peste 25.000 de lei/an”, se precizează în comunicatul patronatelor UNTRR, FORT, APTE 2002, Apulum şi ARTRI.

Solicitarea a apărut la două zile după ce COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) a comunicat că va organiza un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule. Mitingul este programat pentru data de 2 noiembrie și se va desfășura în faţa Guvernului. Reprezentanții COTAR vor cere Executivului să modifice legislaţia prin ordonanţe de urgenţă, mai ales cu privire la combaterea activităţilor de transport ilegale.

COTAR a criticat și activitatea Uber, un serviciu care face concurență firmelor de taximetrie, afirmând că platforma de ride-sharing ar fi periculoasă pentru utilizatori.

Patronatul nu a fost prezent la mitingul desfăşurat pe 15 septembrie în faţa Guvernului şi care a fost generat de majorarea valorii poliţelor RCA.

Piaţa RCA se confruntă cu grave probleme, după ce două mari companii, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în proceduri de insolvenţă.

Piaţa asigurărilor auto este ocupată în prezent de opt firme: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Polițele RCA – decizie de înghețare a prețurilor

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care îngheaţă, timp de şase luni, tarifele RCA din România, pe baza unor preţuri maxime stabilite de ASF. Măsura a fost luată la presiunea patronatelor din transporturi, care s-au plâns că plătesc preţuri prea mari la poliţele RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit la începutul lunii octombrie preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în România, după decizia Guvernului de îngheţare a preţurilor.

În urma acestei decizii, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei.