Cu toții ne dorim să facem activități care să ne ușureze munca și mereu suntem în căutare de soluții salvatoare. Ei bine, în articolul următor vei descoperi câteva trucuri banale și eficiente care îți pot schimba viața. Află de ce să pui ceapă în congelator și ce efecte uimitoare are.
Bucătăria are extrem de multe trucuri și secrete, unele dintre ele foarte simple, care nu vor face decât să îți ușureze și mai mult munca. Dar hai să vorbim acum despre motivul pentru care este bine să pui ceapă la congelator. Ceapa este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume din orice bucătărie. Însă, mereu lăcrimăm când o curățăm, lucru care ne enervează foarte tare. Ei bine, noi avem trucul salvator, care te va scăpa de această problemă.
De ce să pui ceapă la congelator? Pentru a nu mai lăcrima. Dacă intenționezi să folosești și ceapă la următorul preparat pe care îl vei găti, pune o ceapă cu 10 minute în congelator, înainte de a o curăța. Vei vedea că acest truc simplu este extrem de eficient și nu îți vor mai da lacrimile atunci când o vei tăia.
Sigur te-ai întrebat și tu măcar o dată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă. Iată de ce se întâmplă așa ceva. Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care duc la formarea acizilor sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Iar atunci când toci ceapa, enzimele încep să se separe şi produc propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii tăi să lăcrimeze atât de tare.
Astfel, acidul sulfuric produs cauzează o senzaţie de arsură în ochi, lucru care determină glandele tale secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce ai mereu ochii plini de lacrimi atunci când tai ceapa. De asemenea, sigur ai observat că mirosul de ceapă rămâne impregnat pe mâine, cuțit, tocător ceva vreme după ce ai tăit ceapa, chiar și după spălare. Compusul de sulf din ceapă este cel responsabil și de acest lucru.