Home » Când, unde, cum » Colinele de Ciocolată. Cum s-au format de fapt și unde se află acest loc impresionant. FOTO

Colinele de Ciocolată. Cum s-au format de fapt și unde se află acest loc impresionant. FOTO

Manolică Anca / 13.10.2021, 14:18

Colinele de Ciocolată, cel mai important şi admirat obiectiv turistic natural din Insula Bohol din Arhipelagul Filipinelor. Văzute de la distanță, formațiunile geologice arată ca niște uriașe muşuroaie ciocolatii, făcute parcă de nişte cârtiţe desprinse din poveștile cu giganţi. Cum s-au format și cum ajungi să le vizitezi.

Colinele de Ciocolată, un spectacol impresionant al naturii

Din punct de vedere științific, Colinele de Ciocolată din Insula Bohol aflată în Arhipelagul Filipinelor sunt o mare formațiune geologică care este alcătuită din circa 1.260 de coline. De fapt, geologii cred că numărul lor real depășește 1.770 de coline, restul fiind ascunse încă de jungle. Ele se întind pe mai mult de 50 de kilometri pătrați.

În ceea ce privește numele, originea lor este mult mai simplă. Dealurile de ciocolată, „tsokolateng burol” în tagalog, se numesc astfel grație schimbării de culori a ierbii. Când țara trece de la starea sa obișnuită tropicală la un anotimp uscat, culoarea dealurilor se schimbă radical de la verde la un brun-ciocolatiu. Potrivit localnicilor și geografilor, aceste dealuri, când devin maronii, seamănă cu niște bucăți de ciocolată.

Colinele de Ciocolată
Colinele de Ciocolată

Cum s-au format aceste coline

Colinele de Ciocolată sunt, de fapt, niște formațiuni de origini calcaroase acoperite cu sol, cu înălțimi ce variază de la 30 la 120 de metri în comparație cu câmpiile din jur. Vegetația este alcătuită în mare parte de specii de iarbă locale, care aparțin genurilor Saccarum spontaneum, Imperata cylindrica sau Compositae.

Aceste dealuri conice, care sunt separate de câmpii plate și conțin numeroase peșteri și izvoare, sunt similare cu altele din roci calcaroase găsite în Slovenia, Croația, Puerto Rico sau Cuba. Geologii sunt de părere că formarea lor a început la sfârșitul Pliocenului și începutul Pleistocenului.

Forma de relief este caracteristică a anumitor peisaje carstice, adică apărute dintr-o combinație a dizolvării stâncii prin efectul ploii, al apelor de suprafață și subterane. Inițial componentele care o formează au fost depuse în mare prin acumularea scheletelor de calcar ale organismelor marine (corali, moluște, alge) și mai târziu, în timpul Pliocenului, în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, roca calcaroasă a fost fracturată și ridicată deasupra nivelului din mare datorită proceselor tectonice.

„Forma de relief unică cunoscută sub numele de Colinele de Ciocolată din Bohol s-a format cu secole în urmă prin creșterea depozitelor de corali și acțiunea apei de ploaie și eroziune. Dealurile înierbate au fost odată recife de corali care au apărut în mare în schimbări geologice masive. Vântul și apa ultimele atingeri de sute de mii de ani.”, se arată scris pe o plachetă de bronz din orașul Carmen, situat în apropiere.

Cum poți ajunge la Colinele de Ciocolată

Dacă vrei să vizitezi coloanele, trebuie să iei un mijloc de transport în comun în direcția Carmen City, cu oprire la. Intrarea este foarte bine semnalizată, însă ține cont că le poți doar admira, pentru că urcarea pe aceste coline este interzisă. Va trebui să te mulțumești cu puntea de observație situată la intrarea faimoaselor Chocolate Hills.

Aceste coline au devenit deja brand național al Filipinelor, ele figurând pe steagul provinciei și simbolizând, totodată, bogăția și varietatea cadrului natural al insulei-provincie. Totodată, a fost declarat al treilea Monument Geologic al Filipinelor și a propus pentru includerea în lista patrimoniul mondial UNESCO.