Carnea de pește este gustoasă, ușor de digerat și necesară funcțiunilor sistemului nervos central, prin bogăția sa în fosfor. Carnea de pește se consumă proaspătă sau conservată. Totuși, cea mai indicată rămâne carnea proaspătă. Peștele proaspăt se recunoaște după următoarele caracteristici: branhiile care se găsesc sub opercula (urechi) să fie roșii, ochii să fie limpezi, strălucitori, solzii tari, lucioși, iar carnea tare, elastică să nu se desfacă ușor de pe oase. Dacă peștele nu este proaspăt, dă intoxicații foarte grave. El se pregătește în mai multe feluri: la cuptor, prăjit, saramură, salată , marinată etc.
Puteți folosi pentru marinat scrumbia, macroul, stavridul, heringul , crapul sau orice fel de pește vă este pe plac.
Rețeta este simplă și descoperită printre bunătățile Gicuței împărtășite pe blogul său.
Ingrediente pește marinat la rece:
Saramura:
În caz de folosiți pește congelat, îl veți lăsa la dezghețat, apoi îl veți curăța, îndepărtând capetele. După ce îl spalați, îl tăiați în rondele potrivit de groase. Lăsați rondelele la scurs, apoi le dați cu sare. Puneți-le apoi într-un vas acoperit cu capac și lăsați-le la frigider până a doua zi.
Puneți apa, oțetul, uleiul, zahărul și sarea într-o crăticioară la fiert. Adăugați foile de dafin și piperul, lăsați să dea 2-3 clocote, apoi dați cratița deoparte pentru ca lichidul să se răcească. Spălați peștele de surplusul de sare și lăsați-l la scurs.
Între timp, morcovii se curață și se taie în rondele, iar ceapa solzișori.
Într-un borcan (borcane) care se închide etanș asezați peștele intercalând cu rondelele de morcov și ceapă.
Adăugați boabele de muștar și turnați saramura rece care trebuie să acopere bine peștele. Închideți borcanul și puneți-l în frigider.
După maxim o săptămână peștele se poate consuma ca aperitiv.
Bucătarii, pe diverse site-uri, cum ar fi bucate-aromate.ro, spun că: „rețeta de pește marinat nu este neapărat o conservă pentru iarnă, căci la urma urmei o putem pregăti oricând în timpul anului. Dar când vine frigul, iar zilele se scurtează, ne prinde bine să avem la îndemână ceva gata gătit, mai ales dacă e făcut în casă, 100% natural și 100% sănătos”.
Din rondele de păstrăv file afumat, marinat timp de 24 de ore, într-un sos dulce-acrişor din pastă de tomate, apă, oţet, sare, piper, foi de dafin, usturoi, puteți obține un preparat de excepție.
Peștele marinat sau marinata de pește, așa cum o numesc pescarii dobrogeni, este un preparat sănătos, foarte hrănitor, pe care îl poți servi în orice moment al zilei.