Home » Cum să faci orice » Cum poți să folosești oțetul atunci când faci curat sau ca dezinfectant pentru pantofi. Utilizări mai puțin știute

Cum poți să folosești oțetul atunci când faci curat sau ca dezinfectant pentru pantofi. Utilizări mai puțin știute

Manolică Anca / 27.08.2021, 11:38
Cum poți să folosești oțetul atunci când faci curat sau ca dezinfectant pentru pantofi. Utilizări mai puțin știute

De mii de ani, culturile din întreaga lume folosesc oţetul ca un ingredient pentru gătit, un remediu curativ sau un produs pentru curăţenie. Natural, ieftin și la îndemâna oricui, acesta îți poate ușura foarte mult munca. Iată cum poți să folosești oțetul ca dezinfectant pentru pantofi, dar și ce alte utilizări în treburile casnice mai are.

Cum poți să folosești oțetul ca dezinfectant pentru pantofi

Oțetul nu numai că este o soluție de curățare care nu atacă mediul înconjurător fiindcă nu conține chimicale sau alte toxine, dar te ajută și să economisești bani. Este un produs organic care nu cauzează alergii sau iritații, motiv pentru care este util pentru foarte multe aspecte din viața de zi cu zi.

Ei bine, află că oțetul este foarte bun pentru înlăturarea mirosului neplăcut din încălțăminte și dezinfectarea acestora. Bacteriile și microorganismele care se dezvoltă în interiorul acestora pot fi foarte periculoase, și pot duce la apariția micozelor sau a ciupercii piciorului, mai ales dacă obișnuiești să împrumuți încălțările.

Așadar, pulverizează câțiva bureți de bucătărie sau o pereche de șosete cu oțet și adaugă și câteva picături de ulei esențial de citrice sau de mentă. Pune-i peste noapte în pantofii sau ghetele care miros neplăcut și lasă o zi sau două să se usuce.

Oțetul ajută la îndepărtarea mirosurilor neplăcute din încălțăminte
Oțetul ajută la îndepărtarea mirosurilor neplăcute din încălțăminte

Este indicat ca încălțămintea să fie ținută în balcon sau într-un spațiu bine aerisit. Oțetul se va impregna la interior și va neutraliza mirosurile neplăcute din interior pe măsură ce se evaporă. Mai mult, acesta va acționa și ca dezinfectant, distrugând mare parte din bacteriile și ciupercile care se formează în încălțările în care transpiri.

Alternativ, poți face un spray special pentru pantofi: amestecă o jumătate de ceașcă de apă cu o jumătate de ceașcă de oțet alb și cinci picături de ulei esențial. Pulverizează soluția în ihnteriorul pantofilor și lasă să se usuce. Vei vedea că mirosurile neplăcute vor dispărea.

Alte utilizări mai puțin știute, pe care merită să le pui în practică

Oțetul este extem de util și în cazul curățeniei generale, fiind un bun dezinfectant. Iată cum poți să mai folosești oțetul:

  • Elimină mirosul neplăcut al prosoapelor de bucătărie – prosoapele ajung să prindă un miros urât din cuza petelor de grăsime sau a diverselor condimente care se impregnează. Astfel, pentru a scăpa rapid de aceste mirosuri, nu trebuie decât să le pui la înmuiat în apă cu oțet, după care să le speli cu detergentul tău obișnuit.
  • Dezinfectant pentru lavete, mături și mopuri – acestea pot fi ușor dezinfectate, dacă le ții la înmuiat peste noapte într-o găleată cu apă și oțet, în părți egale.
  • Oțetul elimină depunerile de piatră de pe chiuvetă și cadă, fără a mai fi nevoie să folosești soluții scumpe din comerț.
  • Oțetul te scapă și de mirosurile neplăcute care se adună prin baie și bucătărie.
  • Dacă ai o mașină de spălat vase, oțetul este bun în două cazuri. Pe de o parte, ajută la limpezirea vaselor, pentru că are efect de strălucire și, pe de altă parte, funcționează ca detartrant pentru aceasta.
  • Îndepărtează calcarul de la filtrul de cafea sau fierbătorul de apă – în urma fierberilor repetate de apă, calcarul se depune pe pereții și fundul vasului. Pentru a-l elimina, umple vasul cu apă și oțet și pune-l la fiert pentru câteva minute, după care clătește-l bine.
  • Elimină rugina – acesta te ajută să scapi de rugina din bicicletă, deschizătorul de conserve sau alte obiecte din bucătărie care sunt din metal.