Home » Auto » Cât durează școala de șoferi în 2022. Cât costă și de câte ore de condus e nevoie. Tot ce trebuie să știi

Cât durează școala de șoferi în 2022. Cât costă și de câte ore de condus e nevoie. Tot ce trebuie să știi

Voicu Costin / 28.01.2022, 18:19
Cât durează școala de șoferi în 2022. Cât costă și de câte ore de condus e nevoie. Tot ce trebuie să știi

Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice din România este necesar să deții un permis de conducere. Pentru a obține permisul de conducere trebuie să urmezi cursurile unei școli de șoferi, iar pentru acest lucru trebuie să îndeplinești vârstă de 18 ani. Cât durează acum să faci cursurile și ce sumă de bani trebuie să cheltuiești pentru a obține carnetul pentru fiecare categorie aflăm imediat!

De la ce vârstă puteți obține permisul de conducere

Că să puteți obține carnetul de șoferi, vârsta minimă este de 18 ani în România. Această limită de vârstă este valabilă pentru categoria de permis „B”. Pentru a putea urma cursurile de pregătire teoretică și practică trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni împliniți. Pentru a susține examenul la aceeași categorie este obligatoriu să ai cel puțin 18 ani.

Cât costă școala de șoferi?

Taxa diferă în funcție de categoria de permis pentru care vreți să obțineti permisul. Numărul de ore practice influențează și costul total al școlii de șoferi. Tarifele pentru cursurile de șoferi diferă și de la școală la școală. Am făcut câteva cercetări și putem să vă spunem următoarele informații:

  • categoria A – tarifele se situează între 1.000 și 1.400 de lei;
  • categoria B – costurile sunt cuprinse între 1.000 și 2.200 de lei, în funcție și de tipul de automobil pe care dorești să faci școala;
  • categoria C – prețurile variază între 2.500 și 3.500 de lei, în funcție de numărul de ore (acesta diferă dacă deții permis de categorie B de mai puțin sau de peste un an);
  • categoria D – dacă deții permis de categoria B costă 5.000 de lei, iar dacă ai permis de categoria C sau D te va costa între 2.000 și 2.500 de lei.

Cât durează școala de șoferi?

Acum că am aflat cam ce sumă de bani trebuie să scoateți din buzunar, vă vom spune și cât timp trebuie să așteptați pentru a putea obține permisul auto. De regulă, durata cursurilor de șofat variază în funcție de disponibilitatea ta și a instructorului auto sau de categoria de permis pentru care te înscrii la școala de șoferi.

Timpul variază în funcție de numărul minim de ore de curs și timpul destinat orelor de școală.

Prima parte a pregătirii pentru permisul de categoria B constă în pregătirea teoretică, în care vei învăța legislația rutieră și modul în care aceasta trebuie aplicată. Această perioadă de teorie are o durată de 24-30 de ore.

Partea practică a pregătirii numără minimum 30 de ore de condus în cadrul școlii. Dacă simți că ești nesigur de cunoștințele acumulate și consideri că ai nevoie de mai multe ore de condus, poți opta pentru câteva ore în plus. Pentru aceasta, trebuie să plătiți o sumă de bani în plus, iar aceasta se stabilește cu instructorul auto.

Așadar, la un calcul simplu, pregătirea efectivă în cadrul școlii de șoferi pentru categoria de permis B poate dura între șase și opt săptămâni.

Cât timp este valabilă școala de șoferi?

Este posibil ca pe durata obținerii carnetului de șoferi puteți pica proba teoretică sau practică. Fie din cauza emoțiilor, fie că aveți alte probleme sau nu v-ați pregătit îndeajuns, aveți dreptul să picați examenele. Cel mai important lucru de știut este că școala de șoferi este valabilă timp de 12 luni de la momentul absolvirii ei. Momentul absolvirii este data la care a fost efectuată ultima oră de condus.