Home » Auto » Cât timp trebuie să ții semnul de începător pe mașină și ce amendă riști în caz contrar

Cât timp trebuie să ții semnul de începător pe mașină și ce amendă riști în caz contrar

Voicu Costin / 18.01.2022, 08:00
Cât timp trebuie să ții semnul de începător pe mașină și ce amendă riști în caz contrar

Mulți oameni reușesc să obțină permisul de conducere încă din adolescenţă. Unii dintre șoferi nu respectă însă întotdeauna regulile de circulație chiar dacă au luat permisul. Una dintre regulile mai des încălcate este des penalizată de autorități. Cât timp trebuie să ții semnul de începător pe mașină și ce amendă riști în caz contrar?

Semnul de începător auto vine în ajutorul nostru

Cei care doar au intrat în posesia permisului de conducere trebuie să folosească semnul de începător. Fiecare reușește să capete experiență în trafic într-un timp mai scurt sau mai îndelungat. Aici intervin și celelalte funcții motorii de care avem parte sau nu: dexteritate, perspicacitate, înțelegere, percepere.

Reflexele și abilitățile de șofer nu vor apărea într-un timp scurt chiar dacă deținem câteva skill-uri. Pentru acest lucru s-a inventat semnul de începători. Acesta avertizează șoferii participanți la trafic că o persoană are nevoie să fie ajutată sau înțeleasă, atunci când nu respectă în totalitate regulile de circulație sau sunt mai lente.

Acest semn trebuie afișat într-un loc vizibil al mașinii lor pentru ca ceilalți participanți la trafic să-l poată vedea și, astfel, să știe că au de-a face cu un conducător auto neexperimentat. De aceea, când vedeți un începător în trafic încercați să vă puneți în locul lui, pentru că toți am trecut prin asta, la un moment dat.

Ce este semnul de începător și cum arată?

„Lămâia”,  cum mai este denumit semnul de începător în termeni populari, trebuie să fie poziționată la vedere. Unii dintre șoferi consideră că nu au nevoie de acest semn, însă, la un control de rutină al polițiștilor, aceștia pot fi sancționați corespunzător.

Denumirea de „lămâie” nu este deloc întâmplătoare. Semnul de culoare galbenă are în mijloc un semnul exclamării negru. „Lămâia”, denumire sub care mai este cunoscut acest semn, are diametrul de 10 cm, în timp ce semnul de exclamare are o înălțime de 6 cm. Punctul de la semnul exclamării are 1 cm.

Unde trebuie pus semnul de începător și cât trebuie folosit?

Legislația în vigoare specifică foarte clar unde trebuie așezat semnul de începător. Art. 149 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/ 2002 spune că trebuie să folosiţi două semne. Unul dintre semnele de începător trebuie amplasat în partea din dreapta-jos a parbrizului, iar celălalt pe lunetă, în colțul din stânga-jos. Aceste poziții oferă cea mai bună vizibilitate pentru ceilalți participanți la trafic.

Perioada obligatorie de folosire a semnului de începător impusă de lege este de minimum un an, deoarece autoritățile consideră că această perioadă minimă reușește să ajute orice conducător auto, iar experiența câștigată în acest timp este de ajuns pentru a putea înlătura semnul.

Chiar dacă vi se pare o perioada lungă de timp, nu uitați că un șofer câștigă experiență în decursul mai multor ani. Pentru a reuși să acumuleze mai multă experiență, șoferii profesioniști recomandă și cursurile de condus defensiv, pentru că anumite condiții meteo ne pot pune în mare dificultate.

Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni.