Home » Auto » Ce este cifra octanică, ce rol major joacă pentru un automobil și cum alegi benzina în funcție de ea

Ce este cifra octanică, ce rol major joacă pentru un automobil și cum alegi benzina în funcție de ea

Voicu Costin / 21.02.2022, 08:10
Ce este cifra octanică, ce rol major joacă pentru un automobil și cum alegi benzina în funcție de ea

Șoferii, fie ei începători sau experimentați, trebuie să cunoască ce reprezintă cifra octanică și cât de importantă este pentru un automobil. Vă vom explica în articolul următor tot ceea ce trebuie să știti despre cifra octanică și cum trebuie să alegi benzina în funcție de valoarea acesteia. Ce rol major joacă pentru un automobil?

Ce este cifra octanică

Cifra octanică (CO) a unei benzine reprezintă rezistența la autoaprindere a combustibilului, adică rezistența la detonație, iar valoarea ei are un rol determinant în performanțele motorului termic al mașini.

Definirea cifrei octanice a fost făcută în jurul anului 1926 de chimistul Russell Marker de la Ethyl Corporation. Alegerea n-heptanului s-a datorat posibilității de a se obține substanța foarte pură, fără urme de alți izomeri ai heptanului sau octanului, prin distilarea rășinii de pin Jeffrey. Obținerea heptanului din alte surse, de exemplu din țiței nu se poate face la puritatea necesară unei substanțe etalon.

Unii șoferi cred că este bine să alimentezi doar cu benzină cu cifră octanică mare pentru a crește performanțele mașinii tale. În realitate, însă, pentru fiecare model de mașină se recomandă folosirea unui anumit tip de combustibil.

Cu cât este mai mare cifra octanică, cu atât combustibilul poate suporta mai multă compresie înainte de detonare. Evaluarea octanică nu se referă direct la puterea de ieșire sau la conținutul de energie al combustibilului pe unitate de masă sau volum, ci indică pur și simplu capacitatea benzinei împotriva compresiei.

Adică, carburanții cu o valoare octanică mai mare sunt utilizați în motoarele pe benzină cu compresie mai mare, care poate produce o putere mai mare. O astfel de putere mai mare provine din compresia combustibilului prin designul motorului și nu direct din benzină.

Spre deosebire de aceasta, carburanții cu cifra octanică mai mică sunt ideali pentru motoarele diesel, deoarece ele nu comprimă combustibilul, ci mai degrabă comprimă doar aer și apoi injectează combustibilul încălzit prin compresie.

Cum se calculează cifra octanică

Nevoia unui carburant performant a determinat apariția pe la începutul anilor ’20 a unui standard în funcție de care să se determine performanțele și proprietățile conferite de tipurile de benzină. În acest mod, a apărut cifra octanică.

Pentru a determina comportamentul benzinei se folosește un amestec de două hidrocarburi, heptan și izooctan. Heptanul se autoaprinde la compresie și se consideră că are cifra octanică 0. Izooctanul se comprimă bine și se consideră având cifra octanică 100. Benzina, care se comportă la aprindere ca izooctanul, se va considera că are cifra octanică 100. În cazul unui amestec de 95% izooctan și 5% heptan, atunci rezultă o  benzină cu cifra octanică 95.

Tipurile de benzină din România

La pompă, întâlnim de două tipuri de benzină, cea cu cifră octanică de 95 și de 98. Aceasta din urmă este considerată superioară din punct de vedere calitativ. Este recomandată motoarelor cu raport de compresie mare. In alte zone ale lumii, tipurile de combustibil oferă o paletă mai largă şoferilor, de unde pot alege: C.O. de 98, 99, 100, Super sau Premium.

Nu vei găsi în cartea de identitate a mașinii informații despre cifra octanică recomandată pentru mașina ta, dar aceasta este ștanțată sau marcată cu ajutorul unui abțibild pe interiorul capacului bușonului. În principiu, cu cât mașina are un an de fabricație mai apropiat de momentul în care ai achiziționat-o, cu atât mai recomandat este să folosești un carburant cu cifră octanică ridicată, respectiv de 98 sau de 100.

Dacă ai un vehicul cu vechime apreciabilă sau chiar unul de colecție, nu este nevoie, neapărat, să optezi pentru benzina cu cifră octanică mare, mai ales că prețul acesteia este mai mare decât cel al benzinei obișnuite.

Benzină cu cifră octanică 98/99

Este superioară benzinei standard, pentru că are un factor de creștere a performanțelor motorului. Comparativ cu benzina de 95, cea de 98/99 conţine o serie de aditivi specifici.

Benzină cu cifră octanică 100

Acest tip de benzină previne prin compoziția sa (biocomponenți și aditivi) formarea de depuneri în circuitul de alimentare și reduce riscul apariției coroziunii. Aşadar, dacă îți dorești ca și automobilul tău să aibă o viață cât mai îndelungată, încearcă să folosești cel mai bun combustibil de pe piață. Astfel, vei evita mersul la service-urile auto pentru diferite probleme ale motorului.