Home » Auto » Ce taxă se plătește, în 2022, pentru schimbarea permisului de conducere

Ce taxă se plătește, în 2022, pentru schimbarea permisului de conducere

Voicu Costin / 01.02.2022, 08:00
Ce taxă se plătește, în 2022, pentru schimbarea permisului de conducere

În caz că vă expiră permisul de conducere sau l-ați pierdut ori v-a fost furat, trebuie să vă prezentați la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru a vă putea face unul nou. Care este taxa pe care trebuie să o achitați în 2022 și ce documente vă trebuiesc pentru acest lucru aflăm imediat!

Cât e taxa pentru permisul auto în 2022

Începând cu anul 2020, taxa pentru eliberarea unui nou permis auto a fost majorată de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În caz că nu ați mai ajuns la sediul instituției în ultimii 2 ani aflați imediat care este taxa.

În cazul în care dorești să faci o solicitare pentru preschimbarea permisului de conducere va trebui ca, dincolo de documentele care ți se cer, să iei în calcul faptul că va trebui să plătești și o taxă pentru a putea intra în posesia lui. Această taxă se aplică indiferent de motivul pentru care faci solicitarea: pierdut, furat, deteriorat, schimbarea numelui sau expirare.

Cum am spus și mai sus, în anul 2020 a fost majorată taxa de preschimbare a permisului. Precedenta sumă de achitat era de 68 de lei, iar în momentul de față, taxa pentru eliberarea permisului auto este în valoare de 89 de lei.

Dacă permisul de conducere a expirat, pe lângă taxa de eliberare, va trebui să mai faceți câteva consultații medicale în vederea întocmirii fișei medicale obligatorii. În funcție de clinica unde o efectuați, vă poate scoate din buzunar între 150 și 200 de lei. Vor fi necesare și câteva fotografii care vor costa în jur de 10 lei.

Unde plătești taxa pentru permis auto în 2022

Taxa pentru eliberarea permisului auto poate fi plătită la unele dintre ghișeele băncilor: BCR sau CEC Bank ori în rețeaua de stații de plată SelfPay. Pe lângă aceste metode de plată, aflați că puteți achita taxa și în numerar, la Trezoreria Statului şi la ghişeele DRPCIV din șoseaua Pipera, nr. 49, prin virament bancar, mandat poştal sau prin mijloace de plată online folosind una dintre platformele de Internet Banking.

Site-ul online Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) – Ghișeul.ro vă poate ajuta și el, în caz că nu vreți să vă deplasați într-unul din locurile menționate mai sus și vreți să plătiți taxa din confortul casei voastre.

Dacă doriți să achiți taxa de eliberare a permisului prin intermediul aplicației instalate pe dispozitivul vostru electronic (Internet Banking), trebuie să știi că procesul de plată poate dura și peste 24 de ore, datorită faptului că verificarea plăţii se va face pe baza informaţiilor trimise de Trezoreria Română.

De ce acte aveți nevoie pentru permisul auto în 2022

Pentru schimbarea permisului auto expirat:

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie semnată de voi
  • buletin / cartea de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei
  • permisul de conducere, în original
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria de permis auto pentru care solicită eliberarea permisului

Pentru eliberarea unui duplicat al permisului auto, în caz de furt, pierdere sau schimbare a numelui:

  • cerere schimbare permis
  • buletin / cartea de identiate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România
  • permisul de conducere, în original (pentru deteriorare)
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei
  • permisul de conducere, în original