Home » Când, unde, cum » Cod rutier. Lista completă a bolilor care te lasă fără permis auto. Nu poți obține carnetul sau reînnoirea lui dacă ești în situația asta

Cod rutier. Lista completă a bolilor care te lasă fără permis auto. Nu poți obține carnetul sau reînnoirea lui dacă ești în situația asta

Alexandru Cazacu / 25.10.2021, 14:37
Cod rutier. Lista completă a bolilor care te lasă fără permis auto. Nu poți obține carnetul sau reînnoirea lui dacă ești în situația asta

Pe lângă cunoștințele teoretice și practice, cei care doresc să conducă o mașină pe drumurile publice, trebuie să aibă câteva aptitudini fizice și mentale. Există câteva boli din cauza cărora nu poți obține carnetul sau reînnoirea acestuia. Haideți să vedem care sunt aceste afecțiuni.

Lista completă a bolilor care te lasă fără permis auto

Mai exact, aceste afecțiuni sunt determinate în urma unei examinări medicale, obligatorie atât la obținerea permisului de conducere, cât și la reînnoirea documentului. În cazul în care se constată că o persoană suferă de anumite boli, obținerea sau reînnoirea acestui document poate fi amânată sau chiar refuzată.

Concret, obținerea sau reînnoirea unui permis de conducere este condiționată de Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010. Acesta are în vedere aprobarea normelor minime în ceea ce privește aptitudinile fizice și mentale necesare la conducerea unui autovehicul.

De asemenea, ordinul menționat stabilește și încadrarea șoferilor în două grupe (grupa 1 și grupa 2). Așadar, conducătorii auto care dețin categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt în grupa 2. Ei bine, în funcție de gravitatea afecțiunilor de sănătate pe care le au, șoferilor li se poate elibera sau reînnoi permisul de conducere pentru una sau pentru amândouă grupe. În mare parte, cei care au probleme majore de sănătate care nu pot fi corectate pot conduce doar autoturisme din categoria B sau motociclete, scutere, motorete, etc., potrivit avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, afecțiunile care îți pot crea probleme la obținerea sau reînnoirea unui permis de conducere sunt următoarele:

Probleme cu vederea

Conform legislației în vigoare, cei care solicită un permis auto trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice. În cazul persoanelor din grupa 1, la obținerea sau reînnoirea permisului, acestea trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5 (cu lentile de corecție, dacă este cazul) când se utilizează ambii ochi.

În ceea ce privește persoanele din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este cazul, trebuie să fie de măcar 0,8 la ochiul bun și minim de 0,1 la celălalt.

Lista completă a afecțiunilor care te lasă fără permis auto
Lista completă a afecțiunilor care te lasă fără permis auto

Probleme de auz

Persoanele care se încadrează în grupa 2 pot obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizată. Începând din 2019, cei care au o hipoacuzie profundă bilaterală ce nu se poate corecta la niciuna dintre urechi se pot încadra numai în grupa 1 dacă mașina are oglinzile mai mari.

Handicap locomotor

De obicei, permisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care pot face periculoasă conducerea unui vehicul. Permisele de conducere din grupa 1 se eliberează pentru cei cu dizabilități, însă cu unele restricții, doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și în urma unui control medical, după realizarea unui test practic.

Totodată, în avizul respectiv trebuie să se menționeze tipul de modificare necesar pentru autovehicul și dacă conducătorul auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic. De asemenea, proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului trebuie să arate faptul că folosirea unui astfel de dispozitiv nu este periculoasă la conducerea unui vehicul.

În cazul permiselor din grupa 2, unitatea de asistență medicală trebuie să aibă în vedere riscurile și pericolele suplimentare implicate de conducerea unui autovehicul din această categorie.

Alte afecțiuni care te pot lăsa fără permis de conducere:

  • boli cardiovasculare;
  • diabetul zaharat;
  • afecțiuni neurologice;
  • epilepsie;
  • sindromul de apnee în somn;
  • tulburări mintale;
  • dependența de alcool, de droguri sau medicamente
  • afecțiuni renale.