Home » Auto » Cele mai periculoase țări pentru condus vs. cele mai sigure

Cele mai periculoase țări pentru condus vs. cele mai sigure

Alexandru Cazacu / 10.08.2022, 14:42
Cele mai periculoase țări pentru condus vs. cele mai sigure

Pentru mulți șoferi, condusul pe drumurile publice reprezintă un moment de relaxare. Cu toate acestea, în unele țări din lume șofatul poate fi extrem de periculos. Indiferent că este vorba despre felul cum se comportă ceilalți participanți la trafic sau de starea drumurilor, în aceste state a fi șofer este o adevărată aventură. În continuare, noi îți vom spune care sunt cele mai periculoase țări pentru condus, dar și care sunt cele mai sigure din acest punct de vedere.

Care sunt cele mai periculoase țări pentru condus

Conform unui studiu recent, atunci când vine vorba de șofat, Africa de Sud este cea mai periculoasă țară din lume. După cum arată statisticile, rata de deces este foarte ridicată, iar asta din cauza șoferilor care circulă după ce au consumat băuturi alcoolice.

Mai exact, potrivit datelor oficiale, un procent de 57% dintre șoferi au consumat alcool înainte de a se urca la volan. Ba chiar mai mult de atât, Africa de Sud este situată pe locul al doilea în topul țărilor cu cele mai multe decese în accidente rutiere (25,9 decese la 100.000 de oameni).

În cadrul studiului menționat au fost analizate un număr de 56 de țări. Pe locul al doilea în topul celor mai periculoase țări pentru condus s-a clasat Tailanda. În schimb, din punct de vedere al deceselor în accidente rutiere, această țară deține supremația, cu 32,7 decese la 100.000 de oameni. Conform The Economic Times, în Tailanda, limită de viteză maximă pe autostrăzi este de 120 km/h, iar limită pentru consumul de alcool la volan este de 0,05 g/dl.

Americanii s-au clasat pe locul al treilea. Alături de Anglia, Statele Unite au o politică foarte permisivă când vine vorba de conducerea sub influența alcoolului. Se pare că șoferii au voie să consume până la 0,08 g/dl. Pe lângă asta, în unele state americane există o limită maximă de viteză de 130 km/h.

Cele mai periculoase țări pentru condus
Cele mai periculoase țări pentru condus

Care sunt cele mai sigure țări pentru condus

Se pare că cele mai sigure șosele sunt cele din Norvegia. Scorul obținut de această țară este de 8,21 din 10, așa că, potrivit cercetării, Norvegia este cea mai sigură țară pentru condus. Conform statisticilor, această țară are cea mai mică rată a deceselor în accidente rutiere (2,7 decese la 100.000 de oameni. Ei bine, asta se datorează faptului că nu mai puțin de 95% dintre șoferii norvegieni poartă centura de siguranță. Totodată, doar 13% din decesele rutiere sunt legate de alcool.

Japonia se află pe locul al doilea în topul celor mai sigure țări pentru condus. După cum arată datele oficiale, 98% din șoferii niponi poartă centura de siguranță. Totodată, Țara Soarelui Răsare a înregistrat și un număr scăzut al deceselor în urma accidentelor rutiere. Mai exact, este vorba de 4,1 decese la 100.000 de locuitori. Aceste numere sunt impresionante, ținând cont de numărul mare de locuitori și vehicule din marile orașe ale Japoniei.

Pe locul al treilea în acest clasament s-a situat Suedia. Această țară europeană a raportat un număr scăzut de decese în accidente rutiere, adică 2,8 la 100.000 de locuitori. În ciuda condițiilor de iarnă, drumurile Suediei sunt foarte bine îngrijite.