Home » Auto » 7 cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi, în timpul condusului, pentru care riscă să ajungă cu mașina la service

7 cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi, în timpul condusului, pentru care riscă să ajungă cu mașina la service

Voicu Costin / 09.02.2022, 09:00
7 cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi, în timpul condusului, pentru care riscă să ajungă cu mașina la service

Mașinile bine întreținute au fost duse adesea la service-uri auto și atent îngrijite. De aceea, multe dintre ele arată impecabil și după foarte mulți kilometrii parcurși. Reguli minime respectate și un comportament adecvat sunt necesare pentru a prelungi viața motorului și a componentelor mașinii. Care sunt însă greșelile care te pot costa o vizită la service?

7 cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi

Iată care sunt cele mai comune greșeli făcute de șoferi și ce efecte negative pot avea asupra mașinilor.

1. Utilizarea și schimbarea uleiului foarte rar

Toți șoferii știu că produsele consumabile trebuie schimbate la o perioadă de timp, de aici și numele. Nu doar că asigură o durabilitate mai mare a componentelor și a motorului, dar o bună funcționare a mașinii vă poate salva viața în cele mai dramatice momente.

Schimbarea la timp a uleiului poate prelungi durata de viată a autoturismului tău. Specialiștii în domeniul auto spun că ar fi bine să îl înlocuim la maximum 8.000 de kilometri și să nu aștepți până când se aprinde martorul din bord. Folosirea unui ulei de calitate este important, de asemenea. Uleiul îți curăță motorul și îl menține ca nou.

2. Lași aproape mereu rezervorul gol

Dacă ți se întâmplă de câteva ori nu este o problemă, dar dacă devine un obicei este posibil ca mașina să aibă de suferit în timp. Mașina trage combustibil de pe fundul rezervorului, unde se depun sedimente din benzină. Acestea pot înfunda filtrul de benzină sau pot ajunge în motorul mașinii. Oricum ar fi, mașina va fi afectată, așa că încercați să mergeți mereu cu rezervorul pe jumătate plin.

3. Ții piciorul pe ambreiaj când stai la semafor

Cea mai întâlnită greșeală este aceasta. Atunci când stați la semafor apăsați ambreiajul cu piciorul. În acel moment, anumite componente ale mașinii au de suferit. Acest obicei îți strică discul și placa de ambreiaj. Chiar dacă instructorii auto îi învață pe elevii de la școala de șoferi să țină piciorul pe ambreiaj pentru a se simți mai siguri pe ei, ei deprind acest obicei și după aceea. Țineți piciorul pe podea și băgați în viteză, doar când plecați de pe loc.

4. Cobori pantele cu frâna de picior

Când ai de coborât pante sau serpentine, menajează cât mai mult frâna de picior și folosește cât mai des frâna de motor. Atunci când cobori o pantă, autoturismul prinde viteză, astfel că presiunea pusă pe frânele de picior este mult mai mare, ceea ce face ca plăcuțele să se supraîncălzească și să se deterioreze mai rapid. Indiferent de calitatea acestora, plăcuțele de frână se vor uza și va trebui să le schimbați.

5. Accelerezi, frânezi brusc și turezi motorul

Probabil vi s-a întâmplat măcar o dată să stați în dreapta cu un șofer care conduce mai agresiv. Cei care conduc în acest mod pun frâne destul de des și accelerează brusc când pleacă de la semafor. Unii l-ar numi condus sportiv, dar nu este nici pe de parte aşa. Aceste manevre cresc consumul mașinii și îi slăbesc eficiența sistemului de frânare, deteriorând în același timp rotoarele și componentele motorului, se uzează mai rapid, pentru că uleiul nu circulă prin tot motorul.

6. Nu îți duci mașina la revizii suficient de des

Chiar dacă tu consideri că mașina este bine întreținută și nu ai probleme la condus este bine să o duci periodic la un service auto. Pe lângă schimbarea materialelor consumabile, mecanicii auto trebuie să verifice și alte părți ale mașinii, părți componente importante. Când amâni revizia, această greșeală te poate costa mult mai mulți bani mai târziu.

7. Bagi în marșarier înainte ca mașina să se oprească în loc

Sunt șoferi care bagă mașina în marșarier înainte ca această să se oprească. Acest obicei îți uzează cutia de viteze manuală, dar și alte componente la fel de importante. Dacă ai o mașină cu o cutie automată de viteze, transmisia autoturismului se va deteriora la fel de repede, iar costurile vor fi imense.