Home » Auto » Cele mai simple moduri prin care poți porni o mașină cu bateria moartă

Cele mai simple moduri prin care poți porni o mașină cu bateria moartă

Manolică Anca / 09.04.2021, 16:22
Cele mai simple moduri prin care poți porni o mașină cu bateria moartă

Cele mai simple moduri prin care poți porni o mașină cu bateria moartă. Iată ce trebuie să faci, pas cu pas, atunci când ți se întâmplă să rămâi fără baterie la automobil.

Cele mai simple moduri prin care poți porni o mașină cu bateria moartă. Cablurile auto

În cele ce urmează, îți vom spune, pas cu pas, despre cum poți să pornești mașina pe timp de iarnă folosindu-te de cablurile auto, cea mai utilizată și simplă metodă. Pentru asta, mai este nevoie de o mașină care va fi poziționată în fața celei care are nevoie de curent. Dacă ai o mașină cu o cutie de viteze automată, poziționează selectorul de viteze în modul P (Parking), iar dacă ai o mașină cu o cutie de viteze manuală, schimbătorul se va pune în punctul mort (Neutral). Totodată, trebuie să tragi frâna de mână la ambele vehicule.

Următorul pas este să deschizi capotele ambelor mașini, iar cea care are bateria descarcată este important să aibă și o portieră deschisă, pentru că atunci când se aplică tensiunea, există posibilitatea să se declanșeze sistemul antifurt, iar ușile să se blocheze automat.

Bateria mașinii are două borne, pozitivă (+) și negativă (-). Mai pot fi regăsite și denumirile„POS” sau „NEG”, însă de cele mai multe ori cea pozitivă are culoarea roșie, în timp ce borna negativă are culoarea neagră. În cazul în care bornele bateriei sunt oxidate, ele trebuie curățate cu ajutorul unei perii de sârmă sau a unei lavete. Este recomandat să nu atingi bornele mașinii cu mâinile goale, alege să folosești o pereche de mănuși de cauciuc.

Atenția la cum conectezi cablurile

Acum, conectează cablurile auto de pornire. Cel roșu sau cu clemă roșie se conectează la borna pozitivă a mașinii cu bateria descarcată, iar celălalt capăt la borna pozitivă a mașinii donatoare. Clema neagră sau cablul negru se conectează la borna negativă a mașinii donatoare, iar a doua clemă neagră se conectează la piesa petalică nevopsită a mașinii cu bateria descarcată. În același timp, asigură-te că aceste cabluri nu se ating de alte piese ale motorului care se află în mișcare.

Cum să pornești mașina cu ajutorul cablurilor auto
Cum să pornești mașina cu ajutorul cablurilor auto

Dupa ce ai conectat bornele, pornește motorul mașinii donatoare și lasă-l să meargă timp de 10-20 de minute, după care oprește-l. Este momentul să încerci să pornești masina cu bateria descarcată, iar dacă aceasta pornește, lasă motorul să funcționeze timp de 10-20 de minute, pentru a încărca bateria. În cazul în care mașina nu a pornit, repetă procedura. Evită să pornești motorul mașinii cu bateria descarcată, pentru că acest lucru poate conduce la defectarea alternatorului acesteia.

Dacă totul este în regulă și mașina a pornit, deconectează cablurile în ordine inversă. Prima dată se deconectează clema neagră prinsă de piesa metalică a bateriei, iar apoi clema neagră de la borna negativă a mașinii donatoare. După aceea, se deconectează clema roșie de la borna pozitivă a mașinii donatoare, iar la final clema roșie de la borna pozitivă a mașinii cu bateria descarcată.

Cele mai simple moduri prin care poți porni o mașină cu bateria moartă. Redresorul

Cum să pornești mașina cu ajutorul cablurilor auto
Cum să pornești mașina cu ajutorul cablurilor auto

În cazul în care nu ai de la cine să primești curent, ar fi bine să îți cumperi un jump starter. Acesta este un dispozitiv mobil ce funcționează pe bază de baterii și se conectează direct la bornele bateriei. Chiar dacă este de dimensiuni reduse, acesta va asigura amperajul necesar pentru a porni mașina. Se folosește destul de ușor, pentru că vine împreună cu cablurile de pornire auto. Așadar, vei conecta cablul roșu la borna pozitivă a mașinii, iar cablul negru la borna negativă a bateriei. Dupa aceea, selectează modul de pornire, iar dispozitivul se va conecta. La final, pornește motorul și problema este rezolvată.

Dacă locuiești la curte și bateria mașinii este descărcată complet, poți folosi un redresor pentru a o încărca. Acest dispozitiv nu ar trebui să îi lipsească niciunui șofer, pentru că nu se știe când pot apărea astfel de probleme. Aceste redresoare sunt de mai multe feluri și trebuie să se potrivească cu bateria pe care o ai. Mai întâi, indentifică tipul de baterie al mașinii și apoi asigură-te că redresorul este compatibil cu aceasta.

Mașinile vechi au baterii cu o tensiune de 6V, în timp ce majoritatea mașinilor noi au baterii cu tensiune de 12 V sau 24 V. Poți cumpăra și un redresor de 24 V pe care îl poți folosi la încărcarea bateriilor cu voltaj mai mic, nu este absolut nicio problemă. Totodată, poți alege și rata de încărcare a acumulatorului, pentru că amperajul bateriilor auto poate să difere și să fie de 56 Ah, 60 Ah, 70 Ah, 64 Ah.