Home » Auto » Circulația în intersecțiile cu sens giratoriu. Care este regula de bază. Cum se circulă corect

Circulația în intersecțiile cu sens giratoriu. Care este regula de bază. Cum se circulă corect

Voicu Costin / 01.05.2022, 14:49
Circulația în intersecțiile cu sens giratoriu. Care este regula de bază. Cum se circulă corect

Sensul giratoriu este una dintre cele mai bune metode de fluidizare a traficului, iar regulile de circulație într-o astfel de intersecție sunt destul de simple. Chiar și așa, foarte mulți conducători auto din România devin un pericol public atunci când intră într-un sens giratoriu. Tu ştii cum se circulă corect?

Cod Rutier 2022. Intersecția cu sens giratoriu. Cum se circulă corect

Se numește intersecție cu sens giratoriu intersecția care are în mijloc un rondou, monument sau marcaj rotund de spațiu interzis și indicatorul intersecției cu sens giratoriu montat pe fiecare drum care pătrunde în intersecție. Intersecțiile cu sens giratoriu sunt intersecții dirijate, unde datorită formei specifice se respectă următoarele obligații suplimentare.

Se ocolește centrul ei prin dreapta, în sensul arătat de pe indicatorul intersecție cu sens giratoriu. Vehiculele care vor circula pe prima stradă sau arteră la dreapta se vor angaja cât mai aproape de marginea din dreapta a intersecției. Vehiculele care nu circulă astfel, vor merge pe lângă insulă sau rondou, până în momentul părăsirii intersecției, cu respectarea reglementărilor privitoare la semnalizarea schimbării poziției de mers a vehiculelor.

Oprirea, staționarea și mersul înapoi sunt interzise aici. Întoarcerea este nepermisă numai dacă pentru executare se folosesc înainte și înapoi, dar este permisă prin ocolirea insulei. În intersecțiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de celelalte care urmează să pătrundă în intersecție. Conducătorii auto care doresc să intre într-o intersecție cu sens giratoriu se vor angaja pe benzile de circulație în funcție de direcția de deplasare după cum urmează:

  • cei care vor să circule pe prima arteră la dreapta se vor angaja pe banda de lângă bordură sau acostament;
  • cei care vor să meargă înainte pot merge pe oricare dintre benzi;
  • cei care vor la stânga sau să întoarcă se vor angaja pe banda de lângă axa drumului.

Ce amendă iei dacă nu te conformezi reglementărilor

În cazul unei tamponări, dacă nu se va încheia un formular de constatare amiabilă, conducătorul autoturismului va fi sancţionat conform articolului 54 alin. 1 din OUG 195/02R, cu amendă de la 4 la 5 puncte şi cu 3 puncte de penalizare.

Clasele de amendă în 2022

Ca în fiecare an, șoferii au așteptat cu sufletul la gură decizia guvernanților de a plafona sau nu punctul de amendă. Așa se face că la finalul anului trecut, Premierul Nicolae Ciucă a decis plafonarea punctului de amendă pentru anul 2022, la valoarea de 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2022. Ca și la nivelul anului trecut, Codul Rutier 2022 va avea cinci clase în care vor fi încadrate punctele de amendă. Astfel că, aceste clase sunt, după cum urmează:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei).
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei).
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei).
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei).
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Începând cu 2022, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, a cărei valoare este de 145 de lei.