Home » Auto » Cum poți să economisești benzină sau motorină. 8 sfaturi și trucuri utile care îți vor prinde bine

Cum poți să economisești benzină sau motorină. 8 sfaturi și trucuri utile care îți vor prinde bine

Manolică Anca / 09.05.2022, 11:18
Cum poți să economisești benzină sau motorină. 8 sfaturi și trucuri utile care îți vor prinde bine

Prețul carburanților este un subiect de actualitate, mai ales acum, în contextul în care aceștia ating niveluri record. Și cum unii dintre noi depind în mare măsură de mașini, este important să știm cum putem economisi benzină sau motorină. Dar nu doar portofelul tău va fi câștigat, ci și mașina ta. De fapt, majoritatea sfaturilor de economisire a combustibilului sunt, de asemenea, recomandări pentru o mai bună îngrijire a mașinii tale, astfel încât vei avea de câștigat pe toate planurile.

Sfaturi utile pentru economisirea carburantului la mașină

Prima recomandare importantă este să încerci, dacă nu ai făcut-o deja, benzinăriile low cost, deoarece acestea reprezintă o opțiune foarte bună pentru a economisi bani. Dacă te numeri printre cei care cred că acest combustibil este de o calitate mai slabă decât cel din benzinăriile convenționale, ar fi bine să arunci o privire asupra rândurilor de mai jos pentru a te convinge că nu este chiar așa.

De asemenea, urmând toate sfaturile de mai jos, vei observa rapid o reducere semnificativă a consumului de combustibil. Unele dintre acestea au legătură cu întreținerea mașinii în sine, pentru că, dincolo de siguranța elementelor mecanice, menținerea autovehiculului într-o stare bună îmbunătățește performanțele motorului și reduce uzura care provoacă defecțiuni mai devreme sau mai târziu. Așadar, haide să vedem cum poți să economisești benzină sau motorină.

1. Întreținerea mașinii

Mașina ta îți va „oferi” întotdeauna tot ce are mai bun, atâta timp cât ai grijă de ea. Întreținerea corectă a pieselor în mișcare, precum suspensie, frecare a plăcuțelor de frână, plăcuțe de frână, reduce rezistența la rulare și consumul de combustibil.

2. Pornire și oprire manuală

Multe modele actuale sunt echipate cu sistemul Start&Stop pentru a preveni consumul ineficient de combustibil la semafor. Dacă deții o mașină mai veche, este recomandat ca în timpul staționărilor de lungă durată să oprești motorul.

3. Frâna de motor

După ce te familiarizați cu autovehiculul și traficul, ar fi indicat să folosești cât mai mult frâna de motor pentru a reduce treptat viteza. Poți încerca acest lucru, de exemplu, atunci când vezi că un semafor devine galben. Această tehnică reduce consumul cu 2%, deoarece combustibilul este aproape complet oprit atunci când nu mai accelerezi.

Cum poți să economisești carburantul la mașină
Cum poți să economisești carburantul la mașină

4. Turații controlate

Este un detaliu extrem de important, dar de multe ori nu suntem conștienți de acest lucru. Menținerea turației sub control, fără accelerări bruște, te va ajuta să ții sub control și consumul de combustibil.

5. Importanța anvelopelor

Presiunea în pneuri este un alt factor cheie adesea trecut cu vederea, care afectează în mod direct economia de combustibil. Dacă ai pneurile la presiunea corectă, vei evita creșterea rezistenței la rulare, minimizând efortul pe care mașina trebuie să îl facă pentru a se deplasa. O anvelopă plată mărește suprafața de contact și crește emisiile și consumul de combustibil.

6. Viteză moderată

Este important să respecți limitele de viteză, nu numai din motive de siguranță. Depășirea limitei de viteză poate crește consumul de combustibil cu 20%, precum și emisiile. De aceea, în perioadele de poluare ridicată, limitele pot fi reduse.

7. Curățarea filtrelor

Filtrul de aer este una dintre cele mai importante piese pentru funcționarea corectă a sistemelor de propulsie. Acest filtru asigură că aerul care intră în conducta de admisie ajunge curat în blocul motor, astfel încât acesta să funcționeze în mod optim și fiabil, menținând sub control consumul de combustibil.

8. Încărcătura mașinii

Mulți dintre noi lăsăm portbagajul plin de lucruri de care nu avem nevoie. Este complet greșit. Încărcătura este un alt aspect care crește consumul de carburant al unei mașini, așa că ar fi bine să evităm să umplem spațiul degeaba.

Același lucru este valabil și pentru portbagajele portabile sau pentru lăsarea geamurilor deschise pentru perioade lungi de timp, deoarece rezistența aerului crește consumul de combustibil.