Home » Auto » Cum verifici dacă un număr de înmatriculare este disponibil. Metoda simplă

Cum verifici dacă un număr de înmatriculare este disponibil. Metoda simplă

Voicu Costin / 03.02.2022, 08:10
Cum verifici dacă un număr de înmatriculare este disponibil. Metoda simplă

Atunci când vă cumpărați o mașină fie că este nouă sau second-hand trebuie să o înmatriculați. După ce ați depus actele necesare pentru obținerea unui nou număr de înmatriculare, nu mai aveți decât să vă gândiți ce număr ați dori să aveți. Cum poți să vezi dacă numărul de înmatriculare pe care ți-l dorești este deja ocupat?

Cum verifici dacă numărul ales este disponibil?

Fie că vrei să înmatriculezi o mașină nouă sau una second-hand, procedura prin care verifici disponibilitatea unui număr de înmatriculare este foarte ușoară. În cazul unei mașini aduse din străinătate care nu are numere de tranzit, dacă dorești să circuli cu ea imediat după ce ai cumpărat-o, trebuie să soliciți eliberarea unei autorizații de circulație provizorie.

Înainte trebuia să mergi la ghișeele DRPCIV pentru a verifica acest lucru, dar odată cu evoluția tehnologiei și instituțiile din România au implementat noi sisteme.

Acum, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pune la dispoziţie pe site-ul său, www.drpciv.ro, o pagină denumită Verificare disponibilitate număr. În acest mod, românii pot afla dacă numărul de înmatriculare pe care și-l doresc este disponibil.

Trebuie să accesați pagina principală a site-ului DRPCIV secțiunea Servicii online, iar apoi, subsecțiunea Disponibilitate număr. Pentru o verificare mai rapidă poți accesa direct adresa https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/plate-number.

Dacă vrei să verifici disponibilitatea unui anumit număr de înmatriculare, tot ceea ce trebuie să faci este să introduci adresa de e-mail personală și numărul de înmatriculare pe care ți-l dorești, fără spații și fără linii. Apoi selectați butonul Verifică, iar numărul va fi căutat de calculator în baza de date. Astfel, veți afla dacă acesta este disponibil sau nu. Veți primi și un e-mail pe adresa pe care ați introdus-o în sistem unde vi se va comunica aceeași informație.

Poți rezerva numărul de înmatriculare dorit?

Procesul de verificare online al disponibilității numărului de înmatriculare nu înseamnă și faptul că se va rezerva acel număr. Este posibil ca între momentul în care verificați dacă numărul este disponibil și momentul în care mergeți la DRPCIV pentru depunerea actelor, acel număr să fie luat de altcineva.

Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale?

Dacă îți dorești numere preferenţiale la maşina ta, trebuie să știi care sunt tarifele. Astfel, pentru eliberarea unor plăcuțe de înmatriculare trebuie să achiți următoarele tarife:

  • 20 de lei/placă pentru plăcuțe de tip „A” (dreptunghiulare, pentru toate autovehiculele);
  • 23 de lei/placă pentru plăcuțe de tip „B” (pătrate, pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4×4);
  • 17 lei/placă pentru plăcuțe de tip „C” (doar pentru motociclete).

Dacă doriți să aveți numere preferențiale se va plăti o taxă în valoare de 85 de lei. Dacă doriți să păstrati numărul de înmatriculare pe care l-ai avut înainte de a vinde mașina, trebui să plăteșți 30 de lei. Plăcile cu număr de înmatriculare rămân la solicitant.

Dacă dorești confecţionarea unor plăcuţe noi, va trebui să plăteșți pentru unul dintre tipurile de plăcuțe A, B sau C. Din diferite motive sunt anumite combinații de litere și de cifre care nu pot fi distribuite populației. Acestea fie sunt rezervate anumitor instituții sau au conotații sexuale.