Home » Auto » De ce trebuie să oprești motorul, când alimentezi. Orice șofer trebuie să știe asta

De ce trebuie să oprești motorul, când alimentezi. Orice șofer trebuie să știe asta

Voicu Costin / 17.01.2022, 10:59
De ce trebuie să oprești motorul, când alimentezi. Orice șofer trebuie să știe asta

Regulile afișate de benzinării pentru șoferii care vin să alimenteze nu sunt respectate de toată lumea, asta poate pentru că unii dintre ei nici nu înțeleg percep pericolul. Vorbitul la telefon sau lăsarea motorului pornit în timp ce alimentați pot produce evenimente nefericite. Iată care sunt cele mai bune sfaturi pe care le putem oferi tuturor șoferilor!

De ce este interzis să alimentezi cu motorul pornit

Fiecare benzinărie are câteva reguli de funcționare din punct de vedere al siguranței. Prin prisma riscului crescut de pericol iminent, care poate produce evenimente devastatoare, stațiile de alimentare sunt nevoite să afișeze câteva mesaje ce trebuie respectate de fiecare șofer în parte.

În locurile vizibile, benzinăriile sunt obligate prin lege să ofere informații de siguranță tuturor vizitatorilor. Faptul că fumătorii au voie să fumeze doar în spațiile special amenajate, nu lângă pompa de alimentare, asta o știm cu toții. Dar reguli mai puțin înțelese sau știute de alți șoferi nu sunt chiar respectate.

Una dintre ele se referă la alimentarea autoturismului cu motorul pornit. Pericolul provocării unui incendiu din cauza unui motor pornit este redus, dar el există. Specialiștii spun că este posibil ca producerea unor scântei în timpul funcționării într-un mediu cu vapori combustibili să ducă la izbucnirea unui incendiu. Mașinile moderne sunt construite în condiții optime, iar șansele ca acestea să producă o explozie este extrem de scăzută, însă, în ceea ce privește autoturismele vechi, acest lucru nu este exclus.

Totuși, într-un caz ciudat petrecut în Rusia, un șofer a plecat cu pistolul pompei după el. Acesta s-a rupt și combustibilul împrăștiat a fost aprins de alte mașini aflate în benzinărie.

Ce pericole pot prezenta telefoanele mobile

Folosirea telefonului mobil în timpul alimentării este interzisă. Deși nu s-a înregistrat nicio astfel de situație, specialiștii spun că acest lucru se poate întâmpla. Putem încadra această interdicție în aceeași categorie ca și cea de folosire a telefonului mobil în timpul zborului cu avionul. Telefonul mobil nu va produce o catastrofă, dar îl va face pe utilizator mult mai neatent la ce se întâmplă în jur, ceea ce ar putea constitui un pericol.

Este indicat ca anumite reguli să fie respectate în benzinării tocmai pentru a preveni producerea unor evenimente neplăcute. Oprirea motorului în timpul alimentării și vorbitul la telefon, le-am menționat mai sus. Însă, nu mulți știu și de acest pericol care nu este menționat de conducerea benzinăriilor.

Descărcările electrostatice pot provoca dezastre

Un pericol de incendiu real îl constituie hainele din materiale sintetice. Acestea pot provoca o descărcare electrostatică la contactul cu pistolul pompei sau alte părți metalice. Ceea ce poate provoca un incendiu.

Un raport realizat de Petroleum Equipment Institute sugerează că peste 176 de incendii au fost provocate de descărcări electrostatice între 1992 și 2010, doar în Statele Unite.

Având în vedere situațiile prezentate mai sus, este important ca șoferii să ia în calcul aceste recomandări și să încerce să le respecte pentru siguranța lor și a celor din apropierea lor. Sunt reguli de bun simț care ne atenționează să avem un comportament adecvat și să prestăm mai multă atenție.