Home » Auto » Înmatriculare auto 2022. De ce acte ai nevoie și cum trebuie să procedezi

Înmatriculare auto 2022. De ce acte ai nevoie și cum trebuie să procedezi

Voicu Costin / 26.01.2022, 08:00
Înmatriculare auto 2022. De ce acte ai nevoie și cum trebuie să procedezi

În acest an, DRPCIV vine în ajutorul șoferilor cu o evoluție a sistemului de înmatriculări în România. Eliberarea unui duplicat certificat de înmatriculare, dar şi păstrarea numărului pot fi realizate online. În acest caz se pot evita cozile interminabile la care puteați să așteptați și ore întregi. De ce acte ai nevoie și cum trebuie să procedezi?

Documente și acte necesare pentru înmatriculare

Înmatricularea unui autovehicul se face la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV). În toate judeţele ţării se poate înmatricula mașina voastră.

Înmatricularea unei mașini costă, în acest an, aproximativ 100 de lei pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (reînmatriculare / transcriere vehicul), însă dacă mașina este adusă din străinătate este necesară în plus, autenticitatea RAR. Pentru acest ultim serviciu se va plăti o taxă de 600 de lei.

Înmatricularea unui autovehicul face referire la înmatricularea unei maşini noi sau la transcrierea dreptului de proprietate. Dacă pierdeți actele, vă sunt furate sau distruse, se încadrează tot în această categorie, în actele oficiale emise de DRPCIV.

În cazul înmatriculării unui autovehicul nou, proprietarul va primi de la reprezentanţa de unde s-a achiziţionat maşina, majoritatea actelor necesare pentru înmatriculare, cu excepţia documentelor de la serviciul local de impozite şi taxe din cadrul Primăriei.

De ce acte aveți nevoie pentru a înmatricula mașina în 2022

Documente pentru o înmatriculare nouă

– Cererea înmatriculare auto;

– Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului cu viza Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei (în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);

– Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei;

Actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;

– Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

– Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi copie;

– Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;

– Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Este bine să faceți o programare la DRPCIV pentru a stabili exact data şi ora la care trebuie să mergeți la ghişeu pentru a depune dosarul de înmatriculare. Programările se pot face online pe site-ul DRPCIV.

Documente pentru transcriere

În cazul în care înmatricularea se referă la transcrierea dreptului de proprietate, respectiv înmatricularea unei maşini second-hand, pe lângă actele care se cer la înmatricularea unei maşini noi, dosarul trebuie să conţină şi următoarele documente:

– Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a menționat transmiterea dreptului de proprietate;

– Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv;

– Când se face transcrierea, nu mai este necesară fișa de înmatriculare, dacă există un contract de înstrăinare-dobândire între vechiul și noul proprietar semnat și vizat de autoritatea locală (Serviciul Impozite şi Taxe al Primăriei).

Informații suplimentare le puteți găsi pe site-ul Direcţiei Regimului Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV). Tot acolo puteți găsi și formele necesare înmatriculării mașinii voastre și locația unde va trebui să vă prezentați pentru depunerea dosarului, în fiecare județ.