Home » Auto » ITP în 2021. Când trebuie să-l faci, ce acte îți trebuie și cât costă

ITP în 2021. Când trebuie să-l faci, ce acte îți trebuie și cât costă

Alexandru Cazacu / 24.05.2021, 11:40
ITP în 2021. Când trebuie să-l faci, ce acte îți trebuie și cât costă

Mai întâi trebuie să menționăm faptul că toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România, trebuie să aibă inspecția tehnică periodică făcută. În caz contrar, conducătorii auto pot fi sancționați cu amenzi destul de mari, dar și certificatul de înmatriculare al mașinii va fi reținut. Mai departe îți vom spune ce acte sunt necesare pentru ITP în 2021, când se face inspecția tehnică, dar și cât costă aceasta.

Acte necesare pentru ITP în 2021. Când se face inspecția tehnică periodică

După cum spuneam, potrivit legii, toate autovehiculele trebuie să aibă ITP-ul făcut. Mașinile pot sau nu trece verificarea tehnică, în funcţie de gravitatea defecțiunilor pe care le prezintă. Așadar, cele care au probleme tehnice vor putea trece de ITP. Pe de altă parte, la automobilele cu deficiențe majore, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină în service pentru inspecția tehnică periodică. Astfel pentru ITP în 2021, conducătorii auto vor avea nevoie de următoarele documente:

  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului în original sau după caz, autorizația provizorie de circulație;
  • documentul de identitate al conducătorului auto în original;
  • asigurare R.C.A valabilă la data inspecției (în original);
  • cartea de identitate a autovehiculului (CIV), original-securizată de R.A.R.

Dacă proprietarul este o societate de leasing se acceptă o copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea ”conform cu originalul”.

Cât trebuie să plătească românii pentru ITP în 2021

Acum că am aflat care sunt documentele de care avem nevoie pentru ITP, cel mai probabil, mulți dintre ne întrebăm cât costă inspecția tehnică periodică în 2021. Ei bine, prețul acestei verificări auto poate varia în funcție de service-ul ales, dar și de tipul autovehicului.

De exemplu, pentru un autoturism pe benzină prețul inspecției tehnice periodice se situează, în medie, în jurul a 120-130 de lei. Pe de altă parte, suma care trebuie achitată pentru verificarea mașinilor, poate ajunge sau chiar depăși 150 de lei, preț care poate fi valabil și în cazul microbuzelor sau autoturismelor 4×4 . În cazul motocicletelor sau mopedelor, lucrurile sunt puțin diferite, astfel costul ITP pentru acestea poate varia între 80-100 de lei, în funcție de service-ul ales.

Acte necesare pentru ITP în 2021. Când se face inspecția tehnică periodică și cât costă
Acte necesare pentru ITP în 2021. Când se face inspecția tehnică periodică și cât costă

Când se face ITP-ul

Este foarte important să menționăm faptul că, valabilitatea inspecției tehnice periodice variază în funcție de vechimea autovehicului, de gabarit, dar și de destinația de utilizare a acestuia. Așadar ITP-ul se fa face:

  • pentru mașinile noi – la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente;
  • pentru autovehiculele care au mai puțin de 8 locuri, ITP-ul este valabil 2 ani;
  • la mașinile care sunt mai vechi de 12 ani, inspecția tehnică periodică este valabilă 1 an;
  • pentru autovehiculele care sunt destinate transportului de persoane în regim de taxi și cele care au mai mult de 8 locuri, ITP-ul este valabil doar 6 luni;
  • autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an;
  • la autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală maximă care nu depășește 3.500 kg , inspecția tehnică periodică este de asemenea valabilă 1 an;
  • pentru motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri, ITP-ul este valabil 2 ani.