Home » Auto » Martorul de bord zig-zag de pe mașinile Dacia și rolul lui. Ce indică de fapt

Martorul de bord zig-zag de pe mașinile Dacia și rolul lui. Ce indică de fapt

Voicu Costin / 12.03.2022, 20:00
Martorul de bord zig-zag de pe mașinile Dacia și rolul lui. Ce indică de fapt

Mașinile autohtone Dacia au fost printre cele mai cumpărate de către români în ultimii ani. Piesele ieftine, fiabilitatea și rezistența la drumurile proaste din țara noastră i-au făcut pe mulți români să aleagă un autoturism marca Dacia. Când vine vorba de tehnologia și instrumentarul de bord putem spune că nu sunt din cele mai performante. Martorii de bord au același inscripții. Ce reprezintă martorul de bord zig-zag și de ce se numește așa?

Ce reprezintă, de fapt, martorul de bord zig-zag de pe mașinile Dacia?

Clasicul Check Engine nu este suficient pentru tot spectrul defecțiunilor posibile, iar odată cu adăugarea unor tehnologii bazate pe electronică, fabricanții au diversificat tipurile de martori luminoși. Indicatorul de tip zig-zag este întâlnit în cazul automobilelor Dacia.

Este vorba de martorul luminos multifuncţional roșu sau portocaliu și poate indica o eroare la sistemul de injecție. Dacă la alte mașini de la diverși producători vorbim de martorul ”check engine”, utilizatorul a unui autoturism marca Dacia se confruntă cu martorul zig-zag.

Zig-zag ar fi denumirea în mod curent, pentru că martorul s-ar traduce real ca un dreptunghi care are în interior o linie frântă. Dar ce reprezintă acest martor luminos? Ce problemă detectează?

Ei bine, dacă se aprinde martorul luminos zig-zag, cel mai probabil aveți o problemă la sistemul de injecție. Sunt șoferi care au semnalat, la același martor zig-zag, probleme în zona de pneuri, eroare la turbină sau eroare la senzorul de presiune rampă comună. Deci problema poate fi diferită, de la caz la caz.

Tipurile de probleme în funcție de culoare

Dacă martorul se aprinde în culoare portocalie, atunci nu este chiar o problemă urgentă. Mașina te anunță că încă poți ajunge în siguranță până la cel mai apropiat service auto. Dacă martorul de bord se aprinde cu roșu, situația nu este prea bună. Se va aprinde atât la contact, cât și după pornirea mașinii și va fi acompaniat și de un semnal sonor. Pentru a nu risca accidente sau avarierea mai gravă, este recomandat să opriți motorul mașinii.

De reținut că martorii de bord de culoare roșie trebuie tratați cu seriozitate, indiferent de ce indică ei sau tipul autoturismului. Apariția lor anunță o problemă serioasă la mașină, care trebuie rezolvată într-un timp cât mai scurt.

Câte tipuri de martori de bord există

Martorii de bord sunt împărțiți în trei categorii, fiecare din acestea având propria culoare și semnificație, după cum urmează. Martorii de culoare roșie semnalează o problemă tehnică gravă sau una de siguranță care necesită luarea unor măsuri imediate. Dacă un astfel de martor se aprinde în bord în timp ce conduci, îți recomandăm să tragi pe dreapta de îndată, să oprești motorul și să chemi ajutoare pentru a remedia problema.

Martorii de culoare galbenă sau portocaliu, după caz, indică o defecțiune care necesită o verificare amănunțită. Unele disfuncționalități se remediază de la sine, altele pot fi rezolvate pe loc de șofer, însă în cazul altor probleme va trebui o părere avizată a unui mecanic auto.

Martorii de culoare verde sau albastră, după caz, sunt cei care te informează referitoare la statusul unei componente a mașinii, cum ar fi o portieră deschisă, luminile de avarie pornite, luminile de întâlnire aprinse etc.