Home » Auto » Când a fost înființată Uzina de la Mioveni și câte mașini Dacia au fost fabricate până acum

Când a fost înființată Uzina de la Mioveni și câte mașini Dacia au fost fabricate până acum

Cojocaru Cristian / 20.01.2022, 10:51
Când a fost înființată Uzina de la Mioveni și câte mașini Dacia au fost fabricate până acum

Uzina Dacia de la Mioveni lua naștere în urmă cu câteva decenii. În prezent, a ajuns să numere milioane de autoturisme care au ieșit pe porțile fabricii. Cel mai bine produs autoturism este Dacia Duster. Află când a fost înființată Uzina de la Mioveni, dar și câte mașini Dacia au fost fabricate până în prezent.

Când a fost înființată Uzina Dacia de la Mioveni

Dacia se bucură de un real succes, atât în țară dar mai ales peste hotare. Cu toate că este un producător auto foarte cunoscut, foarte puțini știu detalii exacte despre acesta. Uzina Dacia de la Mioveni era înființată în luna august a anului 1968, iar în prezent a ajuns la performanța de a produce câte un vehicul la fiecare 54 de secunde.

„Producem o maşină la fiecare 54 de secunde, asta înseamnă 1.500 de maşini pe zi, care ajung în diferite ţări. Fiecare model este produs în diferite versiuni, în diferite culori şi cu diferite opţiuni”, a declarat directorul general al Automobile Dacia şi Groupe Renault România, Antoine Doucerain, citat de Agerpres.

Antoine Doucerain a afirmat că o mare parte din acest merit și care au putut face ca cifrele să fie reale revine tutuor celor 17.700 de angajați pe care Groupe Renault România îi are, fiind recunoscuți pentru munca impecabilă depusă, dar și pentru deschiderea lor către evoluție.

„Angajaţii noştri contribuie la această reuşită globală, construind compania viitorului prin competenţe, angajament şi muncă în echipă. (…) Echipele noastre trăiesc transformări continue şi astfel ne adaptăm unui mediu competitiv”, a mai spus Antoine Doucerain.

În ceea ce privește istoria uzinei, primul autoturism, Dacia 1100 ieșea din linia de producție în anul 1968. Un an mai târziu, a urmat și modelul Dacia 1300, iar apoi în anul 1973, Dacia 1300 Break, Dacia 1310 – 1980 și Dacia Nova – 1995. În anul 1999 era semnat contractul de privatizare între Dacia și Renault, cel din urmă luând pachetul majoritar de acțiuni.

uzina mioveni
Dacia 1100 a fost primul model care a iesit pe portile uzinei Dacia de la Mioveni

Autoturismul cu numărul 7.000.0000

Ulterior semnării contractului, în anul 2000 era produsă Dacia SuperNova, Solenza în anul 2003, Logan – 2004, Sandero – 2008 și Duster în anul 2010. Ultimele trei modele au venit cu diverse opțiuni de caroserie și echipare.  În perioada 2000-2017, Groupe Renault înregistra investiții de aproximativ 2,3 miliarde de euro numai în Dacia, în timp ce valoarea totală a investițiilor se ridicau la 2,8 miliarde de euro.

Ultimii ani ai uzinei au cunoscut inovația și procesele de automatizare, ajungând ca în prezent, uzina să lucreze cu peste 800 de roboți care asigură anumite operații, iar 80% dintre piese sunt amplasate în mod automat. Numai în anul 2017, la Uzina Dacia s-au produs peste 310.000 de automobile, iar 93% dintre acestea au fost exportate.

În anul 2021, compania ajungea la o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro.  În data de 19 ianuarie 2022, Uzina Dacia de la Mioveni a produs autoturismul cu numărul 7 milioane. După cum se arată într-un comunicat al companiei, acest model face parte dintr-o serie limitată a Duster Extreme de culoare Grey Urban, și este echipat cu un motor TCe de 150 CP, cu o cutie de viteze automată EDC. Această mașină este destinată unui client din România.

De-a lungul celor cinci decenii, Uzina Dacia a produs modele de la Dacia 1100 până la noul vehicul de familie, Jogger. Fabrica înregistra primul milion de autoturisme produse în anul 1985. În anul 1998 erau produse deja două milioane de autovehicule, iar în 2014 numărul ajunsese deja la cinci milioane.

Dacia Duster a fost lansată în anul 2010, iar SUV-ul a ajuns deja la cea de-a doua generație, devenind cel mai produs model din istoria uzinei cu aproximativ două milioane de modele fabricate. Potrivit reprezentanților companiei, în prezent, 85% din producția Dacia este destinată exportului, mai ales în piețele auto din Europa, Nordul Africii și Orientul Apropiat.