Home » Auto » Noul cod rutier 2022. Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea

Noul cod rutier 2022. Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea

Manolică Anca / 14.02.2022, 13:42
Noul cod rutier 2022. Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea

Atât în vechea legislație, cât și în noul cod rutier adoptat la finele lunii ianuarie 2022, sunt stipulate mai multe boli care pot lăsa șoferii fără permis. Legislația a devenit mult mai strictă în acest caz, adăugându-se și alte boli, față de cele existente până acum. Află ce boli te pot împiedica să obții permisul de conducere sau să îl reînnoiești, după caz.

Noul cod rutier 2022. Șoferii cu boli cronice rămân fără permis

Pe lângă cunoștințele teoretice și practice, cei care conduc o mașină pe drumurile publice, trebuie să aibă fie apți și din punct de vedere medical. Există câteva boli din cauza cărora nu se poate obține carnetul sau reînnoirea acestuia. Iar noul cod rutier 2022 vine cu reguli mai stricte în ceea ce privește sănătatea participantilor la trafic, fiind adăugate și alte afecțiuni la cele deja existente.

Potrivit acestuia, medicii specialiști continuă să fie elementul cheie în astfel de situații. Legislația spune clar că șoferii sunt obligați să meargă periodic la control, pentru a se asigura că starea lor de sănătate este bună și compatibilă cu țofatul

În cazul în care medicul specialist constată o afecțiune care poate pune în pericol viața acestuia, dar și restului participanților la trafic, este obligat să nu dea aviz pozitiv. În caz contrar, atât medicul și șoferul pot fi pedepsiți conform legii.

Bolile care te pot lăsa fără permis

Concret, se interzice șoferilor care suferă de epilepsie, probleme renale grave, diabet, afecțiuni cardio vasculare (boli vasculare periferice, cardiopatii, insuficienţă cardiacă), apnee sau dependența de alcool, de droguri sau medicamente, să conducă fără avizul unui specialist.  De exemplu, potrivit legii, un șofer depsitat cu epilepsie are dreptul de a conduce numai sub supraveghere, până când trec cel puţin cinci ani fără nicio criză. În caz contrar, șoferul este obligat să predea carnetul, în termen de 3 zile.

Noul cod rutier 2022 vine cu reguli mai stricte
Noul cod rutier 2022 vine cu reguli mai stricte

Sforăitul, sau apneeea, conform legii, este și el un motiv legal întemeiat ca un șofer să fie declarat inapt. În cazul în care se constată că un șofer suferă de apnee, medicul este obligat prin lege să pună acest diagnostic. În funcție de evoluția și gravitatea afecțiunii, avizul poate fi unul pozitiv sau negativ.

Permisul trebuie predat în termen de trei zile

Codul Rutier 2022 specifică foarte clar faptul că, după ce este constatată afecțiunea și se pune diagnosticul, medicul specialist este obligat ca, în termen de 24 de ore, să anunțe organele de poliție, informarea fiind trimisă și către medicul de familie al pacientului.

În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar șoferul este obligat să îl predea în maximum trei zile. Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit numai dacă șoferul se vindecă și poate dovedi clar acest lucru.

Ca regulă generală, permisul nu se eliberează sau reînnoiește candidatului sau conducătorului auto care prezintă afecţiuni care nu sunt menţionate în norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care să afecteze siguranţa rutieră, în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat şi, dacă se cere, cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice de specialitate.