Home » Auto » Noul cod rutier 2022. Ce înseamnă de fapt comportament agresiv în trafic și ce amendă riscă șoferii în această situație

Noul cod rutier 2022. Ce înseamnă de fapt comportament agresiv în trafic și ce amendă riscă șoferii în această situație

Voicu Costin / 02.02.2022, 15:50
Noul cod rutier 2022. Ce înseamnă de fapt comportament agresiv în trafic și ce amendă riscă șoferii în această situație

Șoferii indisciplinați vor începe să suporte anumite consecințe, dacă nu vor respecta noile reglementări din Codul Rutier. Începând cu dată de 1 februarie 2022, Codul Rutier a fost revizuit în defavoarea șoferilor agresivi. Cum putem să deosebim un șofer agresiv și ce amenzi poate suporta acesta, vedem în articolul următor!

Cum se comportă un șofer agresiv?

Începând cu dată de 1 februarie, Codul Rutier a fost schimbat, iar șoferii agresivi riscă amenzi mult mai mari. Datorită înmulțirii numărului de cazuri de accidente ușoare sau chiar mai grave, a punerii vieții în pericol a participanților la trafic, dar și a pietonilor, aceștia vor suporta consecințe grave. Indiferent de greșeala pe care o vor comite cei indisciplinați, riscă amenzi usturătoare, dar pot rămâne și fără permis.

Comportamentul agresiv în trafic a făcut mereu probleme, iar șoferii cu un astfel de comportament vor fi sancționați mai aspru. Prin revizuirea Codului Rutier, autoritățile încearcă să îi facă mai responsabili în trafic, pe șoselele din România.

Cum este definit comportamentul agresiv în trafic?

Un șofer care dă flash-uri, claxonează pentru eliberarea benzii, folosește benzile de urgență de pe autostrăzi sau drumuri naționale, întoarce pe autostradă în locurile nepermise și nesemnalizate sau participă la demonstrații de drift care nu sunt organizate într-un cadru legal, poate fi sancționat conform regulilor menționate în Codul Rutier revizuit începând cu dată de 1 februarie 2022.

Ce ilegalități mai pot comite șoferii indisciplinați și agresivi?

Șoferii care merg în zig-zag, cei care pleacă cu scârțâit de roți de la semafor sau pe un drum public, întoarcerea autovehiculului cu frâna de mână, apropierea excesivă de mașina din față sau reducerea bruscă a vitezei fără un motiv bine întemeiat, pentru a intimida alți participanți la trafic, riscă să fie sancționați.

Ce repercursiuni riscă șoferii agresivi?

Permisul de conducere poate fi reținut pentru 120 de zile, fără posibilitatea reducerii perioadei, iar amenzile vor fi cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Conform declarațiilor lui Bogdan Bănică, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS, noul Cod Rutier reprezintă:

„Modificări prin care sunt introduse norme de sancționare a unor contravenții adaptate zilelor noastre. Spre exemplu, persoanele care organizează și care participă la drifturi (derapaje controlate) ilegale vor avea permisul reținut pentru 30 de zile.”

De asemenea, se va introduce un nou prag pentru depășirea vitezei legale. Cu alte cuvinte, dacă viteza limită va fi depășită cu peste 70 km/h, șoferului i se va reține permisul pentru 120 de zile, fără posibilitatea de a reduce pedeapsa.

Dacă până acum, filmările ambientale de pe camerele de bord nu erau luate în considerare, decât dacă nu se găseau alte dovezi incriminatorii, acum se doresc a fi recunoscute ca probe pentru denunțarea condusului agresiv.

Astfel, toți șoferii care sunt şicanaţi în trafic sau se simt amenințați ori le este viața pusă în pericol de către așa zișii șoferi agresivi, sunt rugați de către Poliția Română să denunțe astfel de comportamente inadecvate pentru a fi luate măsuri în concordanță cu Noul Cod Rutier, intrat în vigoare la data de 1 februarie 2022.