Home » Auto » Programul Rabla 2022 condiții. Câți bani primesc, în 2022, românii care vor să-și înlocuiască mașina veche

Programul Rabla 2022 condiții. Câți bani primesc, în 2022, românii care vor să-și înlocuiască mașina veche

Manolică Anca / 07.02.2022, 17:28
Programul Rabla 2022 condiții. Câți bani primesc, în 2022, românii care vor să-și înlocuiască mașina veche

Programul Rabla vine în 2022 cu mai multe noutăți pentru cei interesați. Astfel, persoanele care doresc să își înlocuiască mașina au șanse să primească și mai mulți bani față de prima de casare, dacă autovehicolul este foarte vechi și are un nivel ridicat de poluare. Află despre ce sumă este vorba și de când încep înscrierile în programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

Programul Rabla vine cu schimbări în 2022

Rabla vine cu ceva noutăți anul acesta. Regulile programelor din 2022, cuprinse în Ordinele Ministerului Mediului nr. 180/2022 (Rabla Clasic) și nr. 179/2022 (Rabla Plus – achiziția de mașini electrice sau hibride), stabilesc că, indiferent de program, cei interesați să achiziționeze o mașină nouă cu bani de la stat vor trebui să predea o mașină uzată. Acestea au intrat de câteva zile în vigoare și vin cu ceva schimbări față de ce era până acum.

Apoi, dacă mașina predată are și o vechime mare, dar și un nivel ridicat de poluare, persoanele vor urma să primească 1.500 de lei în plus față de prima de casare, sub forma unui ecobonus. Această sumă se acordă în cazul unui „autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, după cum scrie în fiecare dintre cele două ordine.

Se vor putea casa chiar și două mașini

Pe lângă regula privind casarea, în mod obligatoriu, a unei mașini, indiferent de programul Rabla despre care vorbim, a apărut recent și posibilitatea de a casa două mașini pentru o singură primă de casare. În acest fel, suma va fi mai mare, dar nicidecum dublă ca valoare.

Programul Rabla vine cu schimbări în 2022
Programul Rabla vine cu schimbări în 2022

Practic, în cazul Rabla Clasic, atunci când vor fi date spre casare două mașini vechi, valoarea primei va fi de 9.000 de lei (pentru o singură mașină casată, prima este de 6.000 de lei). În cazul programului Rabla Plus, ecotichetul va avea o valoare de 54.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen (51.000 în cazul casării unei singure mașini) și 29.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini hibride (26.000 pentru casarea unei mașini).

Sumele pot crește

La aceste valori primite de la stat se mai pot adăuga alte sume, ceea ce ar însemna ca valoarea maximă a ajutorului financiar ce poate fi primit în cazul Rabla Clasic să fie 16.500 de lei (circa 3.300 de euro), în timp ce valoarea maximă ce poate fi primită prin programul Rabla Plus, care permite cumpărarea de mașini pur electrice sau hibride, pot ajunge la 55.500 de lei (aproximativ 11.200 de euro).

Totodată, potrivit avocatnet.ro, nu mai există posibilitatea ca prima de casare din programul Rabla Clasic să se cumuleze cu ecotichetul primit în cadrul programului Rabla Plus sau cu alte programe de finanțare similare.

Modificări au apărut și în ceea ce privește vechimea minimă a mașinii care poate fi casată. Acum, mașina predată trebuie să aibă de acum cel puțin șase ani vechime, nu opt, așa cum prevedea legea.

Înscrierea persoanelor fizice în programele Rabla Clasic și Rabla Plus va fi posibilă începând din 8 ianuarie 2022.