Home » Auto » România, pe primul loc în clasamentul celor mai stresante țări pentru șoferii începători. Ce țări se mai află pe listă

România, pe primul loc în clasamentul celor mai stresante țări pentru șoferii începători. Ce țări se mai află pe listă

Alexandru Cazacu / 22.01.2022, 16:05
România, pe primul loc în clasamentul celor mai stresante țări pentru șoferii începători. Ce țări se mai află pe listă

După cum arată datele unui studiu realizat la nivel mondial, România se află pe primul loc în clasamentul celor mai stresante țări pentru șoferii începători. Află în continuarea articolului de mai jos ce țări mai sunt în această situație și care sunt principalele cauze pentru care se întâmplă acest lucru.

România este pe primul loc în clasamentul celor mai stresante țări pentru șoferii începători

Atât persoanele care învață să conducă, cât și șoferii începători trec în fiecare zi prin momente de stres la volan. Se pare că principalele cauze sunt aglomerația, drumurile foarte înguste, dar și agresivitatea celorlalți participanți la trafic.

Conform studiului menționat anterior, în țara noastră sunt cele mai stresante condiții pentru cei care învață acum să conducă, dar și pentru conducătorii auto începători. După cum ne arată datele, scorul cel mai mic a fost obținut de România, adică 4,8 din 10. În clasament, România este urmată de Malaezia și Filipine.

„Este greu, mă panichez deoarece eu fiind începător nu pot să percep tot. Aveam prioritate, într-o intersecție, iar el mi-a tăiat fața dintr-un drum fără prioritate”, spune Fabian, un tânăr care învață să conducă, potrivit stirileprotv.ro.

De ce este Români lider în topul celor mai stresante țări pentru șoferii începători

Datele ne mai arată că străzile secundare ale orașelor din România sunt foarte înguste. De asemenea, benzile de circulație nu sunt marcate corespunzător. În consecință, aglomerația creată pe străzi pune presiune asupra tinerilor care nu au experiență în trafic și învață acum să conducă.

Se pare că mulți dintre aceștia se simt copleșiți de traficul intens și de atmosfera tensionată, pe care șoferii cu experiență o creează, făcând manevre periculoase în preajma lor, după ce își pierd răbdarea.

România este pe primul loc în topul celor mai stresante țări pentru șoferii începători
România, pe primul loc în topul celor mai stresante țări pentru șoferii începători

„Avem tot felul de filmulețe din trafic cu diverși conducători care ne forțează, depășesc pe linie continuă și ne pun viața în pericol practic. Elevul nu are încă abilități necesare și nici rapiditatea de a apăsa frâna și a reacționa”, explică un instructor auto.

Ba chiar mai mult de atât, deși au semnele corespunzătoare aplicate pe geamurile mașinii, șoferii începători sunt claxonați adesea pentru a se mișca mai repede. Ei bine, conform instructorilor auto, fiind afectați de aceste gesturi, începătorii se pierd și nu mai știu dacă s-au încadrat pe banda potrivită.

Ce țări se mai află pe această listă

În topul primelor 10 cele mai stresante țări pentru șoferii începători, pe lângă România, se mai află: Bulgaria, Rusia, Grecia, Polonia, Argentina, Noua Zeelandă și Italia. Potrivit datelor aceluiași studiu, cea mai periculoasă țară pentru șoferi este arată că Arabia Saudită. Aici au loc nu mai puțin de 36 de accidente mortale pe an, raportate la 100.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, în țara noastră se înregistrează 10.

Totodată, datele Institutului Național de Statistică ne indică faptul că, în România, aglomerația din trafic a crescut cu 13% în ultimul an. De asemenea, aproximativ 72% din cele peste 400.000 de mașini nou înmatriculate în țara noastră sunt autoturisme la mâna a doua, mai scrie sursa citată.