Home » Când, unde, cum » Câți tineri trăiesc de fapt în Europa. Zonele cu cei mai mulți vs. cei mai puțin tineri. Statistica îngrijorătoare

Câți tineri trăiesc de fapt în Europa. Zonele cu cei mai mulți vs. cei mai puțin tineri. Statistica îngrijorătoare

Alexandru Cazacu / 14.01.2022, 16:49
Câți tineri trăiesc de fapt în Europa. Zonele cu cei mai mulți vs. cei mai puțin tineri. Statistica îngrijorătoare

Se pare că „Bătrânul Continent” îmbătrânește din ce în ce mai mult, iar consecințele sunt cu adevărat îngrijorătoare. Potrivit specialiștilor, acest lucru va aduce mai multe probleme pe viitor. Haideți să vedem care sunt zonele din Europa cu cei mai mulți tineri și în ce locuri „forțele proaspete” sunt tot mai puține.

Câți tineri trăiesc în Europa

După cum arată datele oficiale, tinerii (persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) reprezintă doar 16% din totalul populației Europei. Ei bine, în ultima vreme cei care ar putea ajuta la creșterea economiei sunt tot mai puțini pe piața muncii din Europa, iar situația este aceeași pe tot continentul, chiar și în țara noastră. Specialiștii sunt de părere că asta va crea mai multe probleme pe viitor.

La momentul studiului Eurostat, în Uniunea Europeană numai una din 6 persoane avea vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. În concluzie, din cei 447,3 milioane de cetățeni ai UE, doar un număr de 73,6 milioane sunt tineri. Dintre aceștia, 51% (37,8 milioane) sunt bărbați, iar femei sunt 35,8 milioane, adică 49%.

Zonele cu cei mai mulți vs. cei mai puțin tineri

Dintre toate țările Uniunii Europene, Franța are o regiune cu cel mai mare număr de tineri. Mai precis, este vorba despre regiunea Île-de-France (2,4 milioane de tineri). Pe de altă parte, regiunile cu cei mai puțini tineri sunt în Germania, unde numai 11% din populație este tânără. Cu toate acestea, nici țara noastră nu stă bine din acest punct de vedere.

Zonele din Europa în care sunt cei mai mulți tineri

  • Île-de-France –  2,4 milioane de tineri
  • Lombardia – 1,5 milioane de tineri
  • Andaluzia – 1,4 milioane de tineri.
  • Catalonia și Rhône-Alpes – 1,2 milioane de tineri
  • Madrid și Campania – 1 milion de tineri.

Zonele din Europa cu cei mai puțini tineri

  • Chemnitz, Brandenburg – 11% din populație
  • Turingia, Saxonia-Anhalt – 12% din populație
  • Asturias – 12% din populație.
Câți tineri trăiesc de fapt în Europa. Zonele cu cei mai mulți vs. cei mai puțin tineri
Câți tineri trăiesc de fapt în Europa. Zonele cu cei mai mulți vs. cei mai puțin tineri

Efectele îmbătrânirii populației în Europa

După cum am menționat și anterior, tinerii sunt cei care pot contribui la creșterea economiei, însă aceștia sunt din ce în ce mai puțini pe piața muncii. În consecință, în viitor ar putea apărea o serie de probleme din această cauză, iar una dintre acestea este cea cu privire la sistemele de pensii.

De ce spunem acest lucru? Ei bine, sistemele de pensii vor avea încasări din ce în ce mai mici, deoarece vor fi mai puțini angajați care să contribuie. Totodată, cheltuielile în ceea ce privește pensiile vor înregistra o creștere foarte mare.

De asemenea, o altă problemă care ar putea apărea în urma îmbătrânirii populației este un număr mai mare de oameni care vor solicita îngrijiri medicale, punându-se astfel o presiune mare și pe bugetele pentru sănătate, potrivit digi24.ro.

Se pare că una dintre soluții la aceste probleme ar fi creșterea natalității, însă pentru a se realiza acest lucru, statele europene trebuie să adapteze niște programe speciale. O altă soluție ar fi un număr mai ridicat de muncitori din afara Uniunii Europene. Însă, în acest caz există o opoziție atât din partea unor factori politici, dar și a unei părți a societății.